Skip to main content

Ποια φάρμακα χάνουν την πατέντα τους το 2024

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία αρχείου.

Τι αναμένεται στην παγκόσμια αγορά στην παραγωγή γενοσήμων

Ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένο είναι ένα φάρμακο κάποια στιγμή θα έρθει αντιμέτωπο με γενόσημα ή βιοομοειδή. Παράδειγμα, σύμφωνα με το Fierce Pharma, το Humira που παρότι ξεπέρασε τα 21 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις, το 2023 ήρθε αντιμέτωπο με βιοομοειδή και αντιμετώπισε μεγάλη πτώση.

Όπως κάθε χρόνο το Fierce Pharma συγκέντρωσε τα φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε τη λίστα για το 2024.

Μεγάλες εταιρείες και κορυφαία και ιστορικά σκευάσματα θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από γενόσημα ή βιοομοειδή.

Συγκεκριμένα:

  • Το Sprycel (dasatinib) της Bristol Myers Squibb (BMS) που απευθύνεται σε ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία – ΧΜΛ, με πωλήσεις το 2023 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται γενόσημο τον Σεπτέμβριο του 2024.
  • Το Tysabri (natalizumab) της Biogen που αφορά ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και ασθενείς με νόσο Crohn, με πωλήσεις το 2023 ύψους 998 εκατ. δολαρίων. Αναμένεται γενόσημο το πρώτο 6μηνο του 2024.
  • Το Victoza (liraglutide) της Novo Nordisk που είναι για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, με πωλήσεις το 2023 ύψους 525 εκατ. δολ. Αναμένεται γενόσημο τον Ιούνιο του 2024.
  • Το Myrbetriq (mirabegron) της Astellas για την υπερδραστήρια κύστη, με πωλήσεις το 2023 ύψους 640 εκατ. δολ. Αναμένεται γενόσημο τον Μάιο του 2024.
  • Το Sandostatin LAR της Novartis που αφορά ασθενείς με ακρομεγαλία καθώς και ασθενείς με διάρροια από όγκους, με πωλήσεις το 2023 ύψους 199 εκατ. δολ. Αναμένεται γενόσημο μέσα στο 2024.
  • Το Emflaza (deflazacort) της Emflaza που απευθύνεται σε άτομα με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με πωλήσεις το 2023 ύψους 255 εκατ. Αναμένεται γενόσημο από τον Φεβρουάριο.
  • Το Dulera της Organon που είναι για το άσθμα, με πωλήσεις το 2023 ύψους 156 εκατ. δολ. Αναμένεται γενόσημο το δεύτερο 6μηνο του 2024.
  • Το Oxtellar XR (oxcarbazepine) της Supernus Pharmaceuticals που είναι για την επιληψία, με πωλήσεις το 2023 ύψους 113 εκατ. δολ.Αναμένεται γενόσημο το Σεπτέμβριο του 2024.
  • Το Venofer της CSL που είναι για ανεπάρκεια σιδήρου νεφροπαθών, με πωλήσεις 90 εκατ. δολ. Αναμένεται γενόσημο μέσα στο 2024.
  • Το Prolensa της Bausch+Lomb που είναι για μετεγχειρητική φλεγμονή ματιών έπειτα από καταρράκτη με πωλήσεις το 2023 ύψους 41,5 εκατ. δολ. Αναμένεται γενόσημο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ορισμένα φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν, όπως το Neupro της UCB, φαίνεται να κινούνται επίσης προς τον ανταγωνισμό των γενόσημων. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη ετήσια έκθεση, η UCB είπε ότι μια δοκιμή με το Viatris έχει προγραμματιστεί για το 2024, καθιστώντας το γενικό χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης μη βέβαιο.

Ένα ακόμα είναι το φάρμακο Isentress της Merck για τον ιό HIV που εξαντλείται η προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2024. Αλλά ο κολοσσός φαρμάκων του Νιου Τζέρσεϊ δήλωσε πρόσφατα σε ετήσια κατάθεση ότι δεν αναμένει ανταγωνισμό γενόσημων στις ΗΠΑ φέτος.

Η κατάσταση γύρω από τη συσκευή εισπνοής Flovent της GSK συγκεντρώνει επίσης το ενδιαφέρον χάρη στη μοναδική φύση της και τις επιπτώσεις της πρόσβασης ασθενών. Αλλά επειδή πρόκειται για ένα εξουσιοδοτημένο γενόσημο από την Prasco που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2022 – και επειδή κανένας άλλος παίκτης γενόσημων δεν φαίνεται έτοιμος να φτάσει άμεσα στην αγορά – το Fierce Pharma επέλεξε αποκλείσει το Flovent από τη λίστα. Ταυτόχρονα, συμπεριέλαβε το Myrbetriq – παρά τις νομικές αβεβαιότητες – λόγω της εμπιστοσύνης του Lupin για μια πιθανή κυκλοφορία το 2024.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, το επόμενο έτος, θα έχει μια μεγαλύτερη βουτιά με τις κλιμακωτές εκτοξεύσεις βιο-ομοειδών με το Stelara της Johnson & Johnson. Το ανοσολογικό φάρμακο παρήγαγε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ πέρυσι και η Amgen πρόκειται να εγκαινιάσει τον βιο-ομοειδές αγώνα με μια αντιγραφή που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου 2025.