Skip to main content

Αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό με την οποία ζητά την απαλοιφή του άρθρου 34

Ο ένας μετά τον άλλον οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας στέλνουν επιστολές στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας του να βγάλει μέσα από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ», που έχει μπει σε διαβούλευση μέχρι τις 19 Μαρτίου, το άρθρο 34 που δίνει τη δυνατότητα παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των μελών Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό με την οποία ζητά την απαλοιφή του άρθρου 34 που τροποποιεί το άρθρο 326 του Ν. 4512/2018 και δίνει κάποιες «ελευθερίες» στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί και επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την οποία επίσης ζητούσε την εξάλειψη του άρθρου αυτού που δίνει τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 326 του Ν. 4512/2018, προστίθεται νέα παράγραφος η οποία ορίζει ότι:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. δύναται, ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας, να ζητήσει οποτεδήποτε τον πειθαρχικό έλεγχο μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. ή μελών του Α.Π.Σ.Ι. διαβιβάζοντας τη σχετική υπόθεση στο Α.Π.Σ.Ι., αναλόγως εφαρμοζόμενης της διαδικασίας της παρ. 1».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαο Πλατανησιώτη, η πρόβλεψη αυτή αντίκειται σε κάθε αρχή Δικαίου, επεμβαίνει στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων, παραβλέπει το γεγονός ότι οι Ιατροί είναι μέλη και υπόκεινται στον έλεγχο των Συλλόγων τους, και προκαλεί όπως λέει, προβλήματα στις σχέσεις των Ιατρικών Συλλόγων με τον ΠΙΣ.

Επίσης, συνιστά έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό πειθαρχικού ελέγχου, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι αποσκοπεί να μειώσει την αυτονομία των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων.

Ο κ. Πλατανησιώτης επισημαίνει στην επιστολή του «Θεωρούμε ότι οι Διατάξεις του Ν. 4512/2018 καλύπτουν πλήρως τις πειθαρχικές διαδικασίες και δεν υπάρχει κανένας λόγος τροποποίησής τους, γι’ αυτό το λόγο ζητούμε την απαλοιφή της παραπάνω πρόβλεψης από την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση».