Skip to main content

Φάρμακα: Μειώθηκε η λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε λειτουργία η πλατφόρμα ελέγχου των ελλείψεων

Μείωση της λίστας των απαγορευμένων σκευασμάτων για παράλληλες εξαγωγές ανακοίνωσε ο ΕΟΦ ενώ, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή η πλατφόρμα ελέγχου των ελλείψεων φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ ανάρτησε λίστα με 119 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών που μπαίνουν σε προσωρινή και πάλι απαγόρευση εξαγωγών έπειτα από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας στην αγορά. Η απόφαση ισχύει για διάστημα τριών μηνών, δηλαδή έως 19 Απριλίου 2024.

Με την απόφαση αυτή επί της ουσίας απελευθερώθηκαν 149 φάρμακα που ήταν στην προηγούμενη λίστα και για την οποία είχε δημιουργηθεί μεγάλη «κόντρα» μεταξύ χονδρεμπόρων και φαρμακοποιών. Οι φαρμακαποθηκάριοι επέμεναν ότι η παρατεταμένη απαγόρευση που υπήρχε ήταν εμμονική και τιμωρητική για τον κλάδο αφού πάνω από 50 προϊόντα της λίστας διέθεταν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων, ενώ, σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν και 25 εμβόλια εδώ και 9 χρόνια.

Για το θέμα αυτό επισκέφθηκε στα τέλη του 2023 το υπουργείο Υγείας επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου γιατί θεωρούσε τις παρατεταμένες απαγορεύσεις παράνομες και προβληματικές για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Και για να πάμε λίγο πιο πίσω το 2022 η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου είχε στείλει επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη επισημαίνοντας, ότι τα κράτη-μέλη «πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ», ενώ, το 2020 η ΕΕ η κα Φον Ντε Λαϊεν είχε τονίσει ότι πρέπει να είναι ανοικτές όλες οι αγορές για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά φαρμάκου.

Σήμερα, και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα επανέρχεται μια κανονικότητα με το υπουργείο να λαμβάνει καίριες αποφάσεις. Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για περαιτέρω απελευθέρωση των παράλληλων εξαγωγών καθώς το υπουργείο στηρίζει την επιχειρηματικότητα, συνεπώς θα παρακολουθεί πολύ στενά τις ελλείψεις και αν όντως αυτές ισχύουν. Από σήμερα εξάλλου μπαίνει σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο των ελλείψεων η οποία, θα αποτυπώνει σε real time πωλήσεις και αποθέματα των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών καθημερινά.

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρωθυπουργός χθες ο οποίος, ανέφερε ότι ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί τις ελλείψεις ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Όταν δεν θα υπάρχει  κίνδυνος για τους ασθενείς, δηλαδή όταν θα υπάρχουν άλλα φάρμακα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, τότε η έλλειψη δεν θεωρείται σοβαρή. Όμως στην περίπτωση που δεν θα υπάρχουν, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα.