Skip to main content

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δεν μας ανησυχούν τα στοιχεία για τη μυστηριώδη πνευμονία στην Κίνα – Θα έχουμε περισσότερες πανδημίες

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

Τι είπε για τις διοικήσεις στα νοσοκομεία, την παιδική παχυσαρκία, αλλά και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές ανά την Ευρώπη, μετά την αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα. Υπάρχουν αναφορές για εμφάνισή της και στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως πιθανότατα δεν πρόκειται για νέα πανδημία.

Για τη μυστηριώδη πνευμονία – που ορισμένοι ονομάζουν και “σύνδρομο λευκού πνεύμονα”- μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην τηλεόραση του Open.

«Για να μιλήσουμε για μία πανδημία θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εξελισσόμενο φαινόμενο στην Κίνα και από τα έως τώρα στοιχεία δεν μας ανησυχεί κάτι» είπε η κ. Αγαπηδάκη.

«Μετά τον Covid έχουμε μία αυξανόμενη εγρήγορση στα θέματα αυτά, αλλά δεν πρέπει να είμαστε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού. Να έχουμε ενημέρωση, να προστατευόμαστε, χωρίς πανικό» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «αν υπάρξει κάποιος λόγος να ενημερώσουμε περαιτέρω τους πολίτες, θα το κάνουμε αμέσως φυσικά».

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ακόμη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού Κοξάκι, την οποία και χαρακτήρισε αναμενόμενη εξέλιξη.

Αναφερόμενη στο πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τις πληροφορίες για νέα παθογόνα ή αύξηση κρουσμάτων σε γνωστές νόσους, είπε: «Ήταν κάτι πολύ τρομακτικό και σοβαρό αυτό που έζησε η ανθρωπότητα με τον Covid και για αυτό είναι λογικό να ανησυχούμε».

Προειδοποίησε ακόμη πως «θα έχουμε περισσότερες πανδημίες – αυτό δείχνουν τα στοιχεία για την κλιματική κρίση». Διαβεβαίωσε ωστόσο, πως «είμαστε και πιο έτοιμοι πλέον, θα έχουμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας, για να επεμβαίνουμε στην πηγή του προβλήματος».

Τέλος στις κομματικές διοικήσεις στα νοσοκομεία

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στο ΕΣΥ και τις «καρατομήσεις» διοικητών νοσοκομείων η κ. Αγαπηδάκη είπε πως ο υπουργός Υγείας απομάκρυνε διοικητές, που έδειξαν στην πράξη ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις θέσεις αυτές.

«Προωθούμε τον διορισμό διοικήσεων στα νοσοκομεία με αξιοκρατικά κριτήρια, βάζουμε τέλος στις κομματικές διοικήσεις. Ερχόμαστε να φέρουμε μία πραγματικά νέα τομή στο ΕΣΥ με ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν αυτούς τους στόχους, που μπορούν να κάνουν πράξη τα όσα συζητάμε» εξήγησε.

Να αλλάξουμε το περιβάλλον που ευνοεί την παχυσαρκία

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγεία αναφέρθηκε και στη μάχη που έδωσε ως παιδί και έφηβη με την παχυσαρκία. «Έχουμε υπάρξει οι περισσότεροι είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικοι παχύσαρκοι. Από σκοπιά υγείας είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Από την άλλη αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά όπως είναι. Είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται παιδιά ή ενήλικες για τα κιλά τους» ανέφερε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η παχυσαρκία εντοπίζεται πιο συχνά στα πιο φτωχά νοικοκυριά. «Για αυτό ερχόμαστε με το νέο πρόγραμμα να αλλάξουμε το περιβάλλον που ευνοεί την παχυσαρκία, να βοηθήσουμε τις οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγιεινά τρόφιμα, σε προγράμματα άσκησης», είπε.

Σημείωσε ακόμη πως το φαγητό δεν είναι μόνο μία ανάγκη, αλλά και απόλαυση, ένας τρόπος σύνδεσης με τους ανθρώπους. «Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία με τον εαυτό μας, δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος, τέλεια ζωή» επεσήμανε.

Τραύμα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Το ζήτημα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα για την κοινωνία μας συνιστά ένα τραύμα. Όσο έχουμε ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας στο εξωτερικό και αρνείται η Βρετανία να το επιστρέψει, είναι σαν να έχουμε ένα μέλος του σώματός μας μη λειτουργικό» είπε κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με την απρέπεια Σούνακ.

«Επειδή είναι ένα δίκαιο αίτημα και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Βρετανοί, υπάρχει και ένα κλίμα που είναι υπέρ της επιστροφής. Βοηθάει η διαχρονική επιμονή που έχουμε, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, είναι ένα εθνικό θέμα», είπε η κ. Αγαπηδάκη.