Skip to main content

Δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΟΦ εκφράζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Σε συνέντευξή του ο καθηγητής Μανωλόπουλος χαρακτήρισε τις παράλληλες εξαγωγές μάστιγα

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει και πάλι η συνέντευξη του «προσωρινού» προέδρου του ΕΟΦ, καθηγητή Ευάγγελου Μανωλόπουλου σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου όπου χαρακτηρίζει μάστιγα τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανωλόπουλος είπε « Ο σημαντικότερος λόγος όμως για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Θα τολμούσα να χαρακτηρίσω μάστιγα την πρακτική αυτή. Αποτελεί το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα στην ελληνική αγορά φαρμάκου εδώ και αρκετά χρόνια και υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Με ανακοίνωσή τους σήμερα οι Φαρμακαποθηκάριοι απαντούν στον κ. Μανωλόπουλο ότι μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκληση τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού.

Ενημερώνουν δε, ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γι’ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό, όπως λέει η ανακοίνωση, θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου…». Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών(πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή OZEMPIC)» τονίζει ο ΠΦΣ και θέτει για μία ακόμη φορά τα ερωτήματα που είχε θέσει και στην προηγούμενη ηγεσία του ΕΟΦ τα οποία όπως λέει παραμένουν αναπάντητα.

· Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23 ; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή ..πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;

· Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην Ελληνική αγορά? Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων ;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαμακαποθηκαρίων ζητά από το πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου του και χαρακτηρισμοί οι οποίοι προσβάλουν την υπόληψη των επιχειρήσεων μας αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους σε αυτές να αποφεύγονται.

«Καλό θα ήταν να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο προτού τουλάχιστον ακούσει τους εκπροσώπους του. Επίσης τον προτρέπουμε να διαβάσει έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες της ΕΕ , εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα. Η εν λόγω έρευνα (https://affordablemedicines.eu/wp-content/uploads/2020/01/Causes-of-supply-disruptions-across-Europe_GIRP-July-20192.pdf), καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές (δηλαδή από τα Υπουργεία Υγείας και τους αντίστοιχους με τον ΕΟΦ Οργανισμούς) και στην οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων» τονίζει κλείνοντας η ανακοίνωση.