Skip to main content

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου η άρση της λίστας απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να λυθούν οι απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού τότε υπολογίζεται ότι θα έχει το υπουργείο ακριβή εικόνα των ελλείψεων διότι θα είναι έτοιμη η εφαρμογή ελέγχου μέσω των κινητών την οποία έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό.

Ο υπουργός είπε ότι σέβεται την επιχειρηματικότητα αλλά πρώτιστα πρέπει να υπάρχουν σαφή στοιχεία του τι σκευάσματα λείπουν καθώς δεν μπορεί να στηριχθεί στο τι λέει ο ένας και ο άλλος.

Παρόλα αυτά παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν, για τη διογκωμένη λίστα απαγορεύσεων που έχει γίνει αιτία πολέμου μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακοποιών, το υπουργείο έχει στηριχθεί στα λεγόμενα των φαρμακοποιών χωρίς να γίνει εκτενής έλεγχος.

Τελευταία νέα πάντως θέλουν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να επισκέπτονται τη χώρα μας και το υπουργείο Υγείας εκπρόσωποι των Επιτρόπων Υγείας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες για να κάνουν έλεγχο της ισχύουσας κατάστασης. Κατά την άποψή τους η Ελλάδα έχει παρανομήσει αναφορικά με τις λίστες απαγόρευσης και όπως γνωρίζουμε δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ μας κάνει συστάσεις για το θέμα αυτό.

Να σημειώσουμε ότι το 2012 η Ελλάδα δέχτηκε κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για θέση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων εντός της ΕΕ» ενώ, η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης του Νοεμβρίου 2022 είχε προκαλέσει επιστολή της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προς τον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στην οποία η Επίτροπος τόνιζε ότι τα κράτη-μέλη «πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ». Επίσης, το 2020 η ΕΕ η κα Φον Ντε Λάϊεν είχε τονίσει ότι πρέπει να είναι ανοικτές όλες οι αγορές για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά φαρμάκου.

Επιπλέον, το Affordable Medicines Europe, ο Οργανισμός Πανευρωπαϊκής Σύνδεσης Παράλληλων Εξαγωγών, αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανεπίσημος συνομιλητής τους καθώς και επίσημο μέλος του European Medicine Verification Organization – EMVO, εξέφρασε πρόσφατα τις ανησυχίες του από τις συνεχόμενες για μεγάλο διάστημα απαγορεύσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.