Skip to main content

Μελέτη Ι.Π.Ο.Κ.Ε.: Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία έχουν τις λιγότερες επενδύσεις στην Υγεία σε επίπεδο Ε.Ε.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υψηλά επίπεδα ιδιωτικών δαπανών υγείας από τους ασθενείς των τριών χωρών έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Η μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Ερευνών Ι.Π.Ο.Κ.Ε. «Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο & τις Υπηρεσίες Υγείας: Οι περιπτώσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας», η οποία αναδεικνύει την ανάγκη αύξησης της επένδυσης στην Υγεία για τη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής ήταν θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας Gastein 2023.

Ο καθηγητής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Υφαντόπουλος, αναλύοντας σημεία της μελέτης επεσήμανε ότι η δεκαετής οικονομική κρίση, τα τρία μνημόνια και στη συνέχεια η πανδημία, επηρέασαν σημαντικά την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το ποσοστό του ΑΕΠ για επενδύσεις στην υγεία στις τρεις αυτές χώρες βρίσκεται κάτω από το Μ.Ο. των Ε.Ε.-27 (Ελλάδα 9%, Πολωνία 6,5%, Ρουμανία 5,7% του ΑΕΠ, με το Μ.Ο. της Ε.Ε. να βρίσκεται στο 10%) ενώ, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ιδιωτικών δαπανών υγείας από τους ασθενείς (Ελλάδα 35%, Πολωνία 20%, Ρουμανία 19% έναντι 15,3% του Μ.Ο. της Ε.Ε.).

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνδέεται με τους χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής από όλα τα κράτη της Ε.Ε., με 1 στους 3 Έλληνες (36%) να ζουν με χαμηλή ποιότητα, η Πολωνία βρίσκεται στην 4η  θέση ενώ, στη Ρουμανία ζουν λιγότερα έτη υγιούς επιβίωσης (59,9 έτη) σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. (64 έτη).

Επίσης, οι πολίτες αυτών των κρατών παρουσιάζουν πολυνοσηρότητα καθώς και υψηλές ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες (το 28% του πληθυσμού στην Ελλάδα, το 21% στη Ρουμανία και το 12% στην Πολωνία αναφέρουν ότι έχουν ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες), που αυξάνονται με τον καιρό.

Με λίγα λόγια, η μελέτη κατέδειξε ότι οι επενδύσεις στην υγεία, στην περίοδο 1960-2021, δεν επαρκούν σε αυτές τις 3 χώρες, παρά τη μεγάλη οικονομική τους ανάπτυξη κατά τα τελευταία 20 έτη.