Skip to main content

Ελλείψεις φαρμάκων: Η Ελλάδα στην καλύτερη θέση από χώρες της Ευρώπης

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες ελλείψεις καταλαμβάνουν μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία.

Για το παγκόσμιο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι αφορά την εφοσιαστική αλυσίδα γενικότερα το θέμα αυτό και εμφανίσθηκε έντονα μετά την πανδημία. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών της Ευρώπης από πλευράς ελλείψεων. Η χώρα με τις λιγότερες ελλείψεις είναι η Βουλγαρία ενώ, τις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες ελλείψεις καταλαμβάνουν μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία κ.λπ.

Το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία και ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι ακριβώς αυτά τα γενόσημα που παράγονται εδώ μας βοηθά σημαντικά σύμφωνα με τον υπουργό. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές φορές κρίσιμα φάρμακα που λείπουν.

Ο ίδιος όπως εξήγησε από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο υπέγραψε τρεις αποφάσεις για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους λέγοντας «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα από την εκπομπή σας ότι με αυτά τα ζητήματα δε θα παίξουμε. Προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια προέχει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών».

Εφαρμογή στο κινητό θα δείχνει on time πιθανή έλλειψη

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι επειδή δεν θέλει να αδικήσει κανέναν στην αγορά ότι θα υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές. «Όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται εξαγωγές και υποθέτω σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια σε όλο αυτό το θέμα. Τι εννοώ; Να μπορούμε μέσα από μια εφαρμογή- ένα app – στο κινητό μας τηλέφωνο να βλέπουμε αν υπάρχει το φάρμακο που μας γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουμε στα φαρμακεία. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα το έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη» τόνισε.

Οι αποφάσεις του υπουργού για τις ελλείψεις

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο και ο ΕΟΦ μαζί με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και τις φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρεση λύσεων. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Επίσης, οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Η συμφωνία με τη Uni Systems

Σύμφωνα με πληροφορίες του virus.com.gr ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ελλείψεων φαρμάκων ανατέθηκε από τον υπουργό Υγείας στην εταιρεία Uni Systems με απευθείας ανάθεση λόγω τεχνογνωσίας της συγκεκριμένης εταιρείας. Το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου και η εταιρεία θα λάβει αμοιβή 9.225 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι Uni Systems είναι η εταιρεία που πριν λίγο καιρό ανέλαβε 21 συμβάσεις πλαισίου παροχής υπηρεσιών από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) για την υποστήριξη του ENISA στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.