Skip to main content

Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων: Πολλά τα ερωτήματα για τη νέα λίστα απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Οι χονδρέμποροι θέτουν καίρια ερωτήματα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Το κίνδυνο κλεισίματος φαρμακαποθηκών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια Υγεία, επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων με αφορμή τις συνεχείς απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Οι χονδρέμποροι θέτουν καίρια ερωτήματα για τις ελλείψεις φαρμάκων επισημαίνοντας αρχικώς, ότι οι νόμιμες εξαγωγές τους έχουν μειωθεί από 400 εκατ. ευρώ το 2020 σε 200 εκατ. (κατ’ εκτίμηση) το 2022. Για τον λόγο αυτό ρωτούν τον κ. Φιλίππου, γιατί σταμάτησε ο ΕΟΦ να δημοσιεύει τα στοιχεία των εξαγωγών και των πωλήσεων φαρμάκων στη συνολική αγορά καθώς επίσης, για το ποιος δεν θέλει να φανεί η απώλεια κατά το ΙΟΒΕ άνω των 400 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι στη λίστα απαγόρευσης περιλαμβάνονται περισσότερα από 55 προϊόντα για τα οποία έχουν ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο, αλλά και την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ ότι πλεονάζουν στα ράφια τους με κίνδυνο να λήξουν και διερωτώνται, ποιον εξυπηρετεί η απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων που είναι σε υπερεπάρκεια και για να τα πουλήσουν αναγκάζονται να τα εκποιούν με έκπτωση 4%.

Επίσης, όπως λένε, 1 & 2 Αυγούστου ιδιωτικές και συνεταιριστικές αποθήκες δήλωσαν τα αποθέματά τους σε όλα τα σκευάσματα που τους ζήτησε ο ΕΟΦ και ζητούν από τον κ. Φιλίππου να τους κοινοποιήσει τα συνολικά αποθέματα ανά σκεύασμα, ώστε να διαπιστώσουν όλοι το μέγεθος του κινδύνου για τη δημόσια υγεία που επικαλείται ο ΕΟΦ.  Επιπλέον, ζητούν να πράξουν το ίδιο φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακεία καθώς – όπως αναφέρουν – οι φαρμακοβιομηχανίες οφείλουν βάση νόμου να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητες ίσες με την τρέχουσα συνταγογράφηση προσαυξημένης κατά 25% και να διαθέτουν ελάχιστο απόθεμα 3 μηνών σε κάθε σκεύασμα. Παρόλα αυτά, είναι άγνωστο το αν τηρούνται αυτές οι δύο υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζουν δε στον πρόεδρο του ΕΟΦ, ότι το 2012 η Ελλάδα δέχτηκε κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για θέση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων εντός της Ε.Ε.» ενώ, η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης (11/22) είχε προκαλέσει επιστολή της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προς τον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στην οποία η Επίτροπος τόνιζε ότι τα κράτη-μέλη «πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». Συνεπώς, διερωτώνται για ποιο λόγο ο ΕΟΦ εμμένει σε τέτοια μέτρα με κίνδυνο να πληρώσει πρόστιμο η χώρα όταν απλά, μπορεί να κάνει ελέγχους σε όλη την αλυσίδα και σωστή χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα σκευάσματα που μπορούν να αντικατασταθούν με γενόσημα.

Τέλος, οι φαρμακαποθήκες επισημαίνουν ότι αποτελούν το βασικό πιστωτή της περίθαλψης αφού πληρώνονται από τους πελάτες τους σε 104 ημέρες ενώ πληρώνουν τις φαρμακευτικές σε 47 ημέρες (ΜΟ ισολογισμού 2021). Ωστόσο, κανείς δεν έχει αναλογιστεί τον κίνδυνο ενός ντόμινο κλεισιμάτων επιχειρήσεων.