Skip to main content

Νέα στρατηγική για τον εμβολιασμό στην ΕΕ

Το μανιφέστο 2024-2029 εγκαινιάζει η Vaccines Europe.

Το Vaccines Europe εγκαινιάζει το νέο μανιφέστο για την εντολή 2024-2029, καλώντας τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να εφαρμόσουν μια στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ για μια καινοτόμο, υγιή και ευημερούσα Ευρώπη.

Όπως εξηγεί η εκτελεστική διευθύντρια της Vaccines Europe, Sibilia Quilici, «Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να φέρει απίστευτα οφέλη στις κοινωνίες μας, αλλά το γεγονός είναι ότι επί του παρόντος δεν αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητές του. Στην επόμενη θητεία, πρέπει να κάνουμε πράξη τα μαθήματα που πήραμε για μια πιο ανθεκτική Ευρώπη μέσω ισχυρότερων πολιτικών και στόχων ανοσοποίησης».

Η Vaccines Europe, που εκπροσωπεί την καινοτόμο βιομηχανία εμβολίων στην Ευρώπη, καλεί τους ευρωπαίους νομοθέτες να εφαρμόσουν μια στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό. Υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη νέων εμβολίων και ενισχύοντας την προστασία από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια σε όλες τις γενιές, αυτή η στρατηγική μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας καινοτόμου, υγιούς και ευημερούσας Ευρώπης.

Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών και στην προστασία της υγείας των ανθρώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Μας έδωσε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε την ευλογιά, να εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα σχεδόν από κάθε περιοχή του κόσμου, να μειώσουμε και να ελέγξουμε ασθένειες όπως η ιλαρά και η ερυθρά, να επιδιώξουμε την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και να περιορίσουμε την πρόσφατη παγκόσμια πανδημία COVID-19 και τις καταστροφικές της κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Ωστόσο, δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ (γήρανση πληθυσμού, κλιματική αλλαγή, γεωπολιτική αστάθεια), είναι εύκολο να παραβλεφθεί πόσο κομβικές και στρατηγικές είναι οι ισχυρές πολιτικές εμβολιασμού για την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των κρατών μελών. Πολλές από αυτές τις προκλήσεις συνδέονται με την εξάπλωση και την έξαρση υφιστάμενων και νέων μολυσματικών ασθενειών και τη δυνατότητά τους να αποδυναμώσουν σημαντικά την ΕΕ στο σύνολό της.

Ο εμβολιασμός είναι υψίστης σημασίας για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων υγείας, χρησιμεύοντας ως ισχυρό εργαλείο που αποτρέπει τις ασθένειες, σώζει ζωές, εξοικονομεί χρήματα και συμβάλλει στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και σε πιο ανθεκτικές κοινότητες. Είναι μια επένδυση που προσφέρει καινοτομία, υγεία και ευημερία.

Μια καινοτόμος, υγιής και ευημερούσα Ευρώπη

Η καινοτομία στα εμβόλια είναι το θεμέλιο που θα επιτρέψει τόσο την υγεία όσο και τα οικονομικά οφέλη και μας βοηθά να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις απειλές για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει η διευθύντρια της Vaccines Europe. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρώτος πυλώνας της στρατηγικής της ΕΕ για τον εμβολιασμό εστιάζει στην προώθηση πολιτικών που προωθούν την καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πλαισίου για διαφανείς, περιεκτικές και τακτικές ανταλλαγές μεταξύ όλων των σχετικών ενδιαφερομένων στη λήψη αποφάσεων.

Δεύτερον, για την οικοδόμηση μιας υγιούς Ευρώπης, είναι καιρός να τεθούν σε εφαρμογή στόχοι εμβολιασμού σε όλη τη διάρκεια ζωής για να διασφαλιστεί η απορρόφηση και η προστασία. Σε συνδυασμό με την ισχυρή παρακολούθηση, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης ή ηλικίας, όπου κι αν ζουν ή ταξιδεύουν, έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Τέλος, η στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης του εμβολιασμού. Σήμερα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία πηγαίνει στην πρόληψη, με ένα πιο μικρό ποσοστό –μόνο 0,5%– να πηγαίνει στον εμβολιασμό. «Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού για να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο και γήρανση του πληθυσμού, η ΕΕ πρέπει να θέσει κατάλληλους οικονομικούς στόχους για να αυξήσει τη χρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού» τονίζει κλείνοντας η Sibilia Quilici.