Skip to main content

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας για το claw back ζητούν τα διαγνωστικά

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών, αφού συγχαίρουν το νέο υπουργό, επισημαίνουν ότι μια από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι τα υψηλά ποσοστά claw back

Συνάντηση με το νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησαν με επιστολή τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), προκειμένου να συζητήσουν το σοβαρό θέμα του claw back στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών, αφού συγχαίρουν το νέο υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, επισημαίνουν ότι μια από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι τα υψηλά ποσοστά claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ιδιαίτερα στις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Το claw back, που κοινοποιήθηκε σήμερα στους παρόχους υγείας και αφορά στον μήνα Μάρτιο, για τις μικροβιολογικές εξετάσεις, είναι σχεδόν 45%, αρνητικό ποσοστό ρεκόρ όλων των εποχών, όπως λένε στην επιστολή τους συμπληρώνοντας: «Εξαιτίας του ανεξέλεγκτου πλέον claw back, που ήρθε στα χέρια σας προς διαχείριση, ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για τη συζήτηση των θεμάτων που άπτονται του claw back των διαγνωστικών εξετάσεων, της χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ. καθώς και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για τον περιορισμό των περικοπών αυτών».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η συνέχιση αυτών των μέτρων περικοπών στις δαπάνες των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών θα αφανίσει την Π.Φ.Υ. στην οποία στην στηρίζεται το 90% της Δημόσιας Υγείας.