Skip to main content

Ozempic: Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις

REUTERS/George Frey

Η υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση

Άμεση λύση για το σοβαρό θέμα της έλλειψης του σκευάσματος Ozempic για τον διαβήτη ζήτησαν από την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών με Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας, η αντιπρόεδρος Γκόλφω Γεμιστού και η γ.γραμματέας Μαρία Τριανταφύλλου σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η διοικήτρια ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η προϊσταμένη Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα, ο διευθύνων σύμβουλος ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου και η διευθύντρια του υπουργείου Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Ο κ. Δαραμήλας τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα ώστε να μη δίδονται εκτός ένδειξης.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη επεσήμανε ότι εδώ και 2 μήνες που διαπιστώθηκε η υπέρμετρη συνταγογράφηση ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Η κ. Καρποδίνη ενημέρωσε μάλιστα την υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα ενέσιμα φάρμακα χωρίς να είναι πάσχοντες.

Από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος ΙΦΕΤ κ. Σωτηρίου ενημέρωσε την υπουργό ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο στις 31 Μαρτίου για εισαγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Ως εκ τούτου το ΙΦΕΤ έφερε 9.000 περίπου συσκευασίες αλλά από αυτές, έχουν διατεθεί μερικές μόνο ποσότητες και δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δεν διαθέτει κωδικούς για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg που είναι τριμηνιαίας θεραπείας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση.

Ο κ. Δαραμήλας επισημαίνει ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμένει με ανυπομονησία τις περαιτέρω ενέργειες από το υπουργείο Υγείας ελπίζοντας να δοθεί επιτέλους λύση, για την παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή, στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, του οποίου η διάρκεια επιτείνει τα προβλήματα και την ανησυχία των πασχόντων, που για μια ακόμα φορά πληρώνουν την ολιγωρία κάποιων αρμοδίων φορέων.