Skip to main content

Έγκριση του Narcan από τον FDA για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή

REUTERS/Andrew Kelly

Το Narcan είναι εγκεκριμένο ρινικό σπρέι από την Gaithersburg του Maryland Emergent BioSolutions και η πιο γνωστή μορφή ναλοξόνης.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη την πώληση της κορυφαίας έκδοσης της ναλοξόνης χωρίς ιατρική συνταγή, θέτοντας το φάρμακο που αντιστρέφει την υπερδοσολογία στην πορεία του να γίνει το πρώτο φάρμακο θεραπείας οπιοειδών που πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του Associated Press, Matthew Perrone, η εταιρεία που το παράγει ανακοίνωσε ότι το Narcan θα είναι διαθέσιμο μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Το Narcan είναι εγκεκριμένο ρινικό σπρέι από την Gaithersburg του Maryland Emergent BioSolutions και η πιο γνωστή μορφή ναλοξόνης. Μπορεί να αναστρέψει τις υπερβολικές δόσεις οπιοειδών, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών του δρόμου όπως η ηρωίνη και η φαιντανύλη και οι συνταγογραφούμενες εκδόσεις συμπεριλαμβανομένης της οξυκωδόνης.

Η ευρύτερη διάθεση της ναλοξόνης θεωρείται βασική στρατηγική για τον έλεγχο της πανεθνικής κρίσης υπερβολικής δόσης, η οποία έχει συνδεθεί με περισσότερους από 100.000 θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως. Η πλειονότητα αυτών των θανάτων συνδέεται με οπιοειδή, κυρίως ισχυρές συνθετικές εκδόσεις όπως η φαιντανύλη που μπορεί να πάρει πολλαπλές δόσεις ναλοξόνης για να αντιστραφεί.

Ο Τσακ Ινγκόλια του Εθνικού Συμβουλίου για την Ψυχική Ευημερία, επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτή, αντιπροσωπεύει μια αποφασιστική, πρακτική και ανθρώπινη προσέγγιση που θα βοηθήσει τους ανθρώπους και θα μειώσει την καμπύλη των θανάτων από υπερβολική δόση.

Η απόφαση αυτή, ανοίγει τον δρόμο για το Narcan να διατίθεται εκτός φαρμακείου — για παράδειγμα σε, ψιλικατζίδικα, σούπερ μάρκετ και διαδικτυακούς λιανοπωλητές.

Ο Χοσέ Μπενίτες, ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής στο Prevention Point Philadelphia, ένας οργανισμός που προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο για άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών με υπηρεσίες όπως η δωρεάν διανομή ναλοξόνης, είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ σε άτομα που δεν αναζητούν υπηρεσίες — ή που ζουν σε μέρη όπου δεν είναι διαθέσιμα.

Η παραγωγός εταιρεία Emergent δεν έχει ανακοινώσει την τιμή του και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ασφαλιστές θα συνεχίσουν να το καλύπτουν ως συνταγογραφούμενο φάρμακο, εάν διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Ο επίτροπος του FDA, Robert Califf σε δήλωση του ενθάρρυνε την εταιρεία Emergent να διαθέσει το φάρμακο «σε προσιτή τιμή».

Σύμφωνα με το συντάκτη του AP «μένει όμως να δούμε πόσα καταστήματα θα το δίνουν και ποιες θα είναι οι τιμές. Τα Κέντρα Υπηρεσιών Medicare και Medicaid των ΗΠΑ, τα οποία τώρα καλύπτουν τη συνταγογραφούμενη ναλοξόνη για άτομα στα κρατικά ασφαλιστικά προγράμματα, λένε ότι η κάλυψη της ναλοξόνης χωρίς ιατρική συνταγή θα εξαρτηθεί από το ασφαλιστικό πρόγραμμα. Τα κέντρα αυτά δεν έχουν δώσει καμία επίσημη καθοδήγηση».