Skip to main content

Θανάσης Βράτιμος: Όραμά μας να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση ευπαθών ομάδων σε φάρμακα

Ένας εκ των ιδρυτών του GIVMED μιλάει στη «Ν» - Κάθε πολίτης μπορεί να δωρίσει τα φάρμακα που δεν χρειάζεται πια σε κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και άλλους κοινωφελείς φορείς

Σε μια εποχή που οι ανάγκες των πολιτών για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα αυξάνεται μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπήκαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια βοηθώντας τους ανθρώπους-ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες να αποκτήσουν το φάρμακο τους δωρεάν. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το GIVMED, το οποίο είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται.

Όπως μας εξηγεί ο Θανάσης Βράτιμος, ένας εκ των ιδρυτών και συγκεκριμένα ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός τόσο σημαντικού οργανισμού, ο κάθε πολίτης μπορεί μέσω του GIVMED εύκολα και γρήγορα να δωρίσει τα φάρμακα που δεν χρειάζεται πια σε κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και άλλους κοινωφελείς φορείς έτσι ώστε να φτάσουν στους ανθρώπους που τα έχουν μεγάλη ανάγκη και δεν μπορούν να τα λάβουν.

Κύριε Βράτιμε, γνωρίζοντας ότι είστε απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω ποιο ήταν το έναυσμα ώστε να δημιουργήσετε έναν τόσο σοβαρό Οργανισμό για τον τομέα της υγείας, αυτόν της προσφοράς φαρμάκων. Και το ρωτώ διότι ο τομέας των σπουδών σας είναι κάπως μακριά από τα επαγγέλματα υγείας.

Το 2016 δεν είχα μεγάλη εικόνα του προβλήματος του φαρμάκου στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν από ένα προσωπικό βίωμα όταν έφυγε ο παππούς μου από καρκίνο και όλοι μου λέγανε μην τα πετάξετε είναι ακριβά φάρμακα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη από πολλούς ανθρώπους. Ζώντας στην Αθήνα είδα ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήταν στο όριο της φτώχειας.

Από το 2016 που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα τι όγκος σκευασμάτων και ιατρικών προϊόντων έχει περάσει από το GIVMED;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν περνάει τίποτα από τα χέρια μας για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας. Εμείς έχουμε ένα λογισμικό που φροντίζουμε να γίνει η αναδιανομή φαρμάκου.

Αίτημα για φάρμακο σε αυτή την πλατφόρμα μπορεί να κάνει μόνο κοινωνικός φορέας που έχει φαρμακοποιό. Είναι σημαντικό όλο αυτό το σύστημα να διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει «να σώσουμε» γύρω στα 5.5 εκατ. ευρώ αξίας και σε τεμάχια γύρω στις 700.000.

Από όσο είδα το GIVMED κάνει εξαιρετική δουλειά. Έχει προσπαθήσει κάποιος από την πολιτεία να το δει και να το αγκαλιάσει έτσι ώστε να γίνει «μέρος» της κοινωνικής προσφοράς και πολιτικής;

Έχουμε προσπαθήσει να το παρουσιάσουμε το μοντέλο που δουλεύει το GIVMED με προσωποποιημένους τρόπους για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια η αύξηση της γήρανσης πληθυσμού, η αύξηση των ασθενειών και των ανθρώπων που δεν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη θα αναγκάσει τα υπουργεία υγείας να βρουν τρόπους για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Μέχρι στιγμής είμαστε μοναδικοί στην Ευρώπη και μόνο μια παγκόσμια οργάνωση στις ΗΠΑ κάνει παρόμοια εκστρατεία.

Έχει αξία να κάνει κάποιος την προσφορά μέσα από το GIVMED διότι κάνουμε δωρεές ανάλογα με τις ανάγκες και όχι προϊόντα που μπορεί να μην τα χρειάζεται κανείς. Είναι στοχευμένες οι δωρεές.

«Κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισ. ευρώ»

Ποιο είναι το όραμα σας για το αύριο του GIVMED;

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έκθεση του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλά φάρμακα από αυτά που καταλήγουν στις χωματερές και στις αποχετεύσεις είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Στην Ελλάδα υφίσταται έλλειψη οργανωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων.

Από την άλλη η έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης του 2019 διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο 17.9% του πληθυσμού της χώρας. Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.917 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 10.326 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Ενώ, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε υλική στέρηση ανέρχεται στο 16,2% του γενικού πληθυσμού.

Μακάρι να κλείσει και να μην υπάρχει ανάγκη γιατί θα υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος που θα διασφαλίζει τις ανάγκες των ασθενών όμως, επειδή αυτό δεν το βλέπουμε δυστυχώς, θα θέλαμε να μας στηρίξουν όσο περισσότεροι φορείς και ιδιώτες ώστε να προσφέρουμε στους ασθενείς και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες όπως στην Ουκρανία ή περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, όπως η πρόσφατη στην Τουρκία.

Από πλευρά μας είναι ανοικτοί και θέλουμε να εκπαιδεύσουμε στους νέους μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Θέλουμε να μπορούμε να βοηθήσουμε όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πώς μπορεί ο κάθε πολίτης να συμβάλει στο έργο σας και ποιες είναι οι ανάγκες του GIVMED για να «σταθεί όρθιο» και να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία;

Μέσω του τηλεφώνου 21030007222 ή στο site μας www.givmed.org μπορεί κάθε πολίτης να επικοινωνήσει με το Κοινωνικό Φαρμακείο ή τον Φορέα και να δει ποιο είναι πιο κοντά του και τι ανάγκες έχει. Έχουμε φτιάξει επίσης και μια εφαρμογή για κινητά.

Φυσικά και υπάρχει κόστος και είμαστε ευγνώμονες που έχουμε υποστηρικτές κατά καιρούς. Η χρηματοδότηση είναι αναγκαία για να σταθούμε και να μπορούμε να προσφέρουμε.

Προσπαθούμε ωστόσο, να μπούμε και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για να καλύπτουμε τα έξοδα κάθε χρονιάς. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι.

Από πλευρά μας, υπάρχει  πλήρης διαφάνεια και είναι αναρτημένα τα οικονομικά μας στοιχεία για ευνόητους λόγους το ίδιο και οι χρηματοδότες μας.

Τα προγράμματα που τρέχει το GIVMED είναι:

  • Το πρόγραμμα για τους κοινωνικούς φορείς το οποίο αφορά την κάλυψη αναγκών σε φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας (ορθοπεδικά είδη, παραφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό) μέσω του ειδικά διαμορφωμένου λογισμικού “MEDforNGOs”.
  • Το πρόγραμμα Health Sector for Society που απευθύνεται σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες προϊόντων υγείας με σκοπό την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε φάρμακα και προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης, καθώς σε μεγάλο βαθμό αποσύρονται από την αγορά και καταστρέφονται αρκετούς μήνες πριν τη λήξη τους.
  • Το πρόγραμμα Companies Give Meds που απευθύνεται σε εταιρείες που πραγματοποιούν εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
  • Το πρόγραμμα MEDforALL το οποίο αφορά ιδιώτες που θέλουν να δωρίσουν φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας σε κοινωφελείς φορείς.
  • Και το πρόγραμμα κάλυψης αναγκών σε φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας για δημόσιες δομές το οποίο, περιλαμβάνει μια οργανωμένη προσπάθεια συντονισμού δωρεών από και προς φορείς όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστικό σώμα κ.α..

Όσον αφορά τους ιδιώτες οι πολίτες με πρόσβαση σε κινητές συσκευές ή υπολογιστή, μπορούν να μπουν στην εφαρμογή MEDforU. Μέσω αυτής, ψάχνουν τα φάρμακα που χρειάζονται, βλέπουν την διαθεσιμότητα σε κοινωνικά φαρμακεία και με τα κατάλληλα δικαιολογητικά για τα οποία τους ενημερώνει η εφαρμογή μπορούν να τα παραλάβουν. Μάλιστα, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί και γαλλικά ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί και ο προσφυγικός πληθυσμός. Η ίδια διαδικασία, ακολουθείται και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ομάδα μας στο 210 3007 222, για πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε τεχνολογικά μέσα.

Τέλος, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023 υλοποιείται εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του εγγραμματισμού μαθητών σε θέματα εμβολιασμού και χρήσης φαρμάκων μέσω επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων από το Ινστιτούτο Prolepsis.

Για όσους θέλετε να προσφέρετε μπορείτε να επισκεφθείτε το:

https://givmed.org/el/statheres-anagkes-farmaka/?tab=MEDS&page=1&sort_type=DESC

Δείτε ποια φάρμακα και προϊόντα υγείας χρειάζονται οι κοινωφελείς φορείς του δικτύου GIVMED για τη φροντίδα των ωφελουμένων τους. Δωρίστε ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.