Skip to main content

Ζοφερές προβλέψεις για αύξηση των περιστατικών καρκίνου στην Ελλάδα

Τι ειπώθηκε στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist. Ηχηρό καμπανάκι από τον υπουργό Υγείας.

Μια έξαρση περιστατικών καρκίνου αναμένεται στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό θα οφείλεται στη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist που έγινε χθες.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται ένα ολιστικό πλαίσιο στην κατ’ οίκον νοσηλεία και νομοθετικό πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα ενώ, ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε, τη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης για το μητρώο του παιδικού καρκίνου.

Στο συνέδριο συζητήθηκε η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, να αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο έχει ήδη πάρει τη μορφή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, και σημαντική οικονομική στήριξη. Όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο screening από χώρα σε χώρα της ΕΕ και οι ειδικοί προσπαθούν να τις εξαλείψουν ενώ, σημείωσε ότι στην ΕΕ γίνεται screening σε 6 τύπους καρκίνου, που αντιστοιχούν στο 50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Κυριακίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που συνιστούν εμπόδιο σε μια υψηλής ποιότητας φροντίδα για τον καρκίνο. Ενώ, η  Mary Bussell, manager health policy and insight του Economist Impact και επικεφαλής του «The Vaccine Ecosystem Initiative» τόνισε ότι παγκοσμίως 1 στους 5 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 2020 σημειώθηκαν 19,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, μια αύξηση από τα 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις το 2012, ενώ σημείωσε ότι 30%-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, τονίζοντας ότι ο ισχυρότερος μοχλός σε αυτόν τον τομέα είναι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες, λέγοντας ότι πρέπει να ενσωματωθούν στα συστήματα υγείας και ότι κόστος της αδράνειας, τόσο για τις ανθρώπινες ζωές όσο και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πανδημία αυτού του αιώνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει καλή αγωγή υγείας και ενημέρωση που να ξεκινά από το σχολείο, όπως είπε. Το screening όπως είπε, δεν πρέπει να αφορά μόνο τη διενέργεια της εξέτασης αλλά και την αξιολόγηση αυτής, ενώ έδωσε βάρος στην ανάγκη γρήγορης διασύνδεσης από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια αντιμετώπιση, από τη διάγνωση έως την υποστηρικτική αγωγή.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ιδιωτικό τομέα, αλλά τα όρια του δημοσίου τομέα, π.χ. όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας, πρέπει να αυξηθούν ώστε οι ασθενείς να έχουν επιλογές.

Τέλος, σημείωσε την αναγκαιότητα των ογκολογικών συμβουλίων αλλά και την τηλεϊατρική διασύνδεση, που είναι σημαντική για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ, τόνισε ότι η συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών και η πολιτική για τον καρκίνο πρέπει να είναι υπερκομματική.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παθολόγος ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα εξήγησε ότι καλύτερη ογκολογία δεν μπορείς να προσφέρεις αν δεν είσαι σωστά εκπαιδευμένος. Για το λόγο αυτό όπως είπε, είναι σημαντική η εκπαίδευση των ογκολόγων κάτι που προσπαθεί να κάνει και κάνει ήδη με επιτυχία η ΕΟΠΕ, προκειμένου να βοηθήσει στην αναβάθμιση του κύκλου εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

«Επενδύουμε στην εκπαίδευση με υποτροφίες και ερευνητικά προγράμματα», σημείωσε, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την έναρξη της διαμόρφωσης του μητρώου ασθενών με καρκίνο, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως εξήγησε. Παράλληλα, η κ. Σαριδάκη χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επικαιροποίηση των βιοδεικτών που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των ογκολογικών φαρμάκων. Επανερχόμενη στο έργο της ΕΟΠΕ, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη με ίδιους πόρους και με χορηγίες από τη φαρμακοβιομηχανία και από άλλα προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 5,5 εκατ. ευρώ σε συνολικά 21 προγράμματα ανίχνευσης μεταλλάξεων και μοριακών αλλαγών, ενώ πάνω από 4500 ογκολογικοί ασθενείς έχουν ελεγχθεί δωρεάν, ανέφερε –μεταξύ άλλων– η πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Τέλος, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω επένδυσης στην πρόληψη γιατί όπως είπε, χωρίς την πρόληψη δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες εξελίσσονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) Την πρωτογενή πρόληψη, που αφορά για παράδειγμα το κάπνισμα, την παιδική παχυσαρκία κ.ά., β) τη δευτερογενή πρόληψη, η οποία σχετίζεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, γ) τις δομές και υποδομές, δηλαδή το σύστημα της δημόσιας υγείας, για το οποίο η Ελλάδα ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Η χώρα δημιουργεί για πρώτη φορά ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης» υπογράμμισε η κυρία Αγαπηδάκη όχι μόνο για να ζουν οι πολίτες περισσότερο, αλλά για να έχουν περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής.