Skip to main content

Long-covid: Σύνδεση με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, τα καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα

Το CDC ορίζει την long-covid ως την ύπαρξη νέων, επανερχόμενων ή συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας περισσότερο από τέσσερεις εβδομάδες μετά την έναρξη της αρχικής λοίμωξης

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες αναμένουν το τέλος της έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία λόγω κορωνοϊού, νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων εξακολουθούν να βιώνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου, σύμφωνα με το CNN.

Κατά τον χρόνο μετά την νόσηση, τα άτομα που βιώνουν την long-covid διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού του κινδύνου θανάτου, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο JAMA Health Forum.

Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα ασφαλιστικών αποζημιώσεων για 13.435 ενήλικες με long Covid και 26.870 χωρίς Covid-19 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12 μηνών. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που υπήρχαν πριν από τη μόλυνση, η ομάδα με long-covid παρουσίασε αυξημένη θνησιμότητα, με 2,8% των ατόμων με long-covid να πεθαίνουν σε σύγκριση με το 1,2% των ατόμων χωρίς long-covid. Τα άτομα με long Covid είχαν επίσης περίπου δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των αρρυθμιών, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Οι πνευμονικές παθήσεις ήταν επίσης συχνές. Ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής υπερτριπλασιάστηκε, ενώ ο κίνδυνος ΧΑΠ και μέτριου ή σοβαρού άσθματος σχεδόν διπλασιάστηκε για τα άτομα με long-Covid.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι ήταν μεγαλύτεροι μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εντός ενός μήνα από τη λοίμωξη με Covid. «Γνωρίζουμε από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία ότι η long-Covid μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκέφαλο και διαταραχή της προσοχής», δήλωσε η Dr. Andrea DeVries, Staff Vice President for Health Services Research στην Elevance Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Ενώ αυτές οι καταστάσεις είναι ανησυχητικές, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ακόμη πιο ανησυχητικά αποτελέσματα που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ατόμων με μακρά Covid».

Το CDC ορίζει την long-covid ως την ύπαρξη νέων, επανερχόμενων ή συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας περισσότερο από τέσσερεις εβδομάδες μετά την έναρξη της αρχικής λοίμωξης. Σύμφωνα με έρευνα του CDC, ένας στους πέντε νοσήσαντες του Covid-19 ηλικίας 18 έως 64 ετών και ένας στους τέσσερις νοσήσαντες 65 ετών και άνω αντιμετωπίζουν ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα υγείας που μπορεί να οφείλεται στη μόλυνση με το Covid-19.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN