Skip to main content

BioNTech: Ξεκινά δοκιμή σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Η δοκιμή της Φάσης 1 αναμένεται να συμπεριλάβει 60 εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ιστορικό ελονοσίας για να αξιολογήσει το υποψήφιο εμβόλιο σε επίπεδα τριών δόσεων.

Η BioNTech ξεκίνησε την Παρασκευή μια μελέτη πρώιμου σταδίου για την αξιολόγηση του πειραματικού εμβολίου της κατά της ελονοσίας σε ανθρώπους, δήλωσε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία.

Η δοκιμή της Φάσης 1 αναμένεται να συμπεριλάβει 60 εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ιστορικό ελονοσίας για να αξιολογήσει το υποψήφιο εμβόλιο σε επίπεδα τριών δόσεων.

Γνωστό ως BNT165b1, είναι το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο από το πρόγραμμα της BioNTech για την ελονοσία, το οποίο θα καθιερώσει επίσης την παραγωγή εμβολίων στην Αφρική.

Η προσπάθεια είναι μία από τις πολλές που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια και σκοτώνει πάνω από 600.000 άτομα κάθε χρόνο, τα περισσότερα από αυτά παιδιά στην Αφρική. Η περίπλοκη δομή και ο κύκλος ζωής του παρασίτου της ελονοσίας έχουν επί μακρόν εμποδίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων.

Μετά από δεκαετίες εργασίας, το μοναδικό εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, το Mosquirix, που παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK (GSK.L), εγκρίθηκε φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης και εμπορικών δυνατοτήτων έχει ματαιώσει την ικανότητα της GSK να παράγει τόσες δόσεις όσες απαιτούνται.

Μια άλλη προσπάθεια που παρακολουθείται έντονα είναι ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκαν τα δεδομένα δοκιμών στα μέσα του σταδίου.

Δεν έχουν γίνει άμεσες συγκρίσεις, αλλά ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ένα βήμα μπροστά από το Mosquirix και παρέχει μεγαλύτερη ανοσία.

Η προσπάθεια της BioNTech για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων COVID-19, προτρέποντας τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μια πρωτεΐνη που αποτελεί μέρος του παθογόνου, προκαλώντας ανοσολογική απάντηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters