Skip to main content

Η αύξηση κρουσμάτων χολέρας καμπανάκι κινδύνου για τον Π.Ο.Υ.

Η ταυτόχρονη εξέλιξη πολλών εστιών χολέρας θέτει προκλήσεις για αντιμετώπιση εστιών και κινδύνους περαιτέρω εξάπλωσης σε άλλες χώρες.

Από το 2021 παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων χολέρας και της γεωγραφικής τους κατανομής παγκοσμίως. Το 2021 ανέφεραν κρούσματα χολέρας 23 χώρες, κυρίως στις περιοχές του ΠΟΥ στην Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το 2022 με περισσότερες από 29 χώρες να αναφέρουν κρούσματα χολέρας ή κρούσματα ενώ, από τις 30 Νοεμβρίου 2022, οι 16 από αυτές ανέφεραν παρατεταμένα κρούσματα. Πολλές από αυτές τις χώρες ανέφεραν υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας (CFR) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο μέσος όρος CFR χολέρας που αναφέρθηκε παγκοσμίως το 2021 ήταν 1,9% (2,9% στην Αφρική), πολύ πάνω από το αποδεκτό (<1%) και το υψηλότερο που καταγράφηκε σε πάνω από μια δεκαετία.

Φέτος, ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας και των θανάτων που σχετίζονται με τη χολέρα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως μετά από χρόνια πτώσης. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα σε 13 χώρες, οι οποίες δεν ανέφεραν κρούσματα χολέρας το 2021. Από αυτές, ορισμένες δεν είχαν αναφέρει κρούσματα χολέρας για πολλά χρόνια (μεταξύ 3 και 30) και αρκετές δεν θεωρούνται ενδημικές χώρες. Η τρέχουσα κατάσταση αντιπροσωπεύει μια αναζωπύρωση της συνεχιζόμενης έβδομης πανδημίας χολέρας που ξεκίνησε το 1961.

Η ταυτόχρονη εξέλιξη πολλών εστιών χολέρας, που επιδεινώνεται σε χώρες που αντιμετωπίζουν περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις με εύθραυστα συστήματα υγείας και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, θέτει προκλήσεις για την αντιμετώπιση εστιών και κινδύνους περαιτέρω εξάπλωσης σε άλλες χώρες. Η συνολική ικανότητα ανταπόκρισης στις πολλαπλές και ταυτόχρονες εστίες είναι τεταμένη λόγω της παγκόσμιας έλλειψης πόρων, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού εμβολίου κατά της χολέρας, καθώς και του υπερβολικού προσωπικού δημόσιας υγείας και του ιατρικού προσωπικού, που συχνά αντιμετωπίζει πολλαπλές εστίες ασθενειών ταυτόχρονα.

Επιδημιολογία

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που χαρακτηρίζεται, στη σοβαρή της μορφή, από ακραία υδαρή διάρροια και δυνητικά θανατηφόρα αφυδάτωση. Προκαλείται από την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου με το βακτήριο Vibrio cholerae. Έχει σύντομη περίοδο επώασης, που κυμαίνεται μεταξύ δύο ωρών και πέντε ημερών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αναπτύξουν καθόλου ή θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα. λιγότερο από το 20% των ασθενών αναπτύσσουν οξεία υδαρή διάρροια με μέτρια ή σοβαρή αφυδάτωση και διατρέχουν κίνδυνο για ταχεία απώλεια σωματικών υγρών, αφυδάτωση και θάνατο. Παρά το γεγονός ότι είναι εύκολα θεραπεύσιμη με διάλυμα επανυδάτωσης, η χολέρα παραμένει μια παγκόσμια απειλή λόγω της υψηλής νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ευάλωτους πληθυσμούς με έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη.

Επτά διακριτές πανδημίες χολέρας έχουν καταγραφεί κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Η έβδομη πανδημία, η οποία συνεχίζεται ακόμη σήμερα, θεωρείται ότι εμφανίστηκε κυρίως μεταξύ 1961 και 1974. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετά την επαν-εισαγωγή, πολλές χώρες μετατράπηκαν στο να γίνουν ενδημικές της χολέρας. Ενώ η παγκόσμια επίπτωση μειώθηκε σημαντικά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η χολέρα παρέμεινε επικρατούσα σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας. Η παγκόσμια επιβάρυνση της χολέρας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, επειδή η πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναφέρεται, ωστόσο, προηγούμενες μελέτες υπολογίζουν 2,9 εκατομμύρια περιπτώσεις και 95.000 θάνατοι σημειώνονται ετησίως.

Κύριοι παράγοντες και προκλήσεις για έλεγχο και περιορισμό των κρουσμάτων

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της ανάγκης και της έλλειψης χρηματοδότησης για την πρόληψη των εστιών είναι κρίσιμη. Οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην εξάλειψη της χολέρας στην Ευρώπη και την Αμερική. Σημαντικές επενδύσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν τις παρεμβάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH) για την πρόληψη και τον έλεγχο της χολέρας. Τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικό πλαίσιο και να υποστηρίζονται από τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και ενημερωμένα μοντέλα μετάδοσης της χολέρας.

Κλιματική αλλαγή – εκτεταμένες πλημμύρες και ξηρασία

Από τις χώρες που ανέφεραν κρούσματα χολέρας το 2022, πολλές αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές όπως κυκλώνες (Μοζαμβίκη, Μαλάουι), πλημμύρες (Πακιστάν, Νιγηρία) και ξηρασία (χώρες στο Κέρας της Αφρικής). Οι μεγάλες πλημμύρες και οι περίοδοι τυφώνων πέρα από το κανονικό αυξάνουν τη σοβαρότητα της επιδημίας και την τάση για περιφερειακή εξάπλωση. Η επερχόμενη περίοδος βροχών/κυκλώνων, η οποία προβλέπεται να είναι σοβαρή, έχει τη δυνατότητα να εξαπλώσει τη νόσο σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική. Η εποχή των τυφώνων που υπερβαίνει το κανονικό στην Αμερική επηρεάζει αρκετές χώρες της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες. Η περίοδος μετά τους μουσώνες (και μετά τις πλημμύρες) συνήθως συνδέεται με μια κορύφωση της χολέρας στη Νότια Ασία. Επιπλέον, πολλές χώρες παρουσίασαν ξηρασίες που οδήγησαν σε χολέρα2 λόγω της κακής πρόσβασης στο νερό, της περιθωριοποίησης των προσφύγων και των νομαδικών πληθυσμών και της επέκτασης των άτυπων αστικών οικισμών.

Ανθρωπιστικές κρίσεις, πολιτική αστάθεια και συγκρούσεις

Οι αυξανόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις λόγω των συγκρούσεων, της πολιτικής αστάθειας και της έλλειψης ανάπτυξης αφήνουν έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε κίνδυνο για χολέρα σε όλες τις περιοχές του ΠΟΥ. Από τις χώρες που ανέφεραν κρούσματα, εννέα βιώνουν συγκρούσεις ή πολιτική βία σε πληγείσες περιοχές (Αφγανιστάν, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αϊτή, Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, Νιγηρία, Σομαλία, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και Υεμένη). Σε δύο από αυτές τις χώρες (Αιθιοπία και Καμερούν), το τρέχον ξέσπασμα δεν επηρεάζει περιοχές συγκρούσεων, αλλά υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εξαπλωθεί σε περιοχές συνεχιζόμενων συγκρούσεων, γεγονός που θα περιέπλεκε την αντίδραση.

Πολλαπλές επείγουσες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Αρκετές χώρες με κρούσματα χολέρας ανταποκρίνονται επίσης σε πολλαπλές άλλες εστίες ασθενειών, όπως το mpox (ευλογιά των πιθήκων), ο δάγκειος πυρετός, η chikungunya, η ιλαρά και η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Αυτό επιβαρύνει επίσης τη συνολική ικανότητα αντίδρασης στη χολέρα, ιδιαίτερα σε χώρες με περιορισμένους πόρους.

Τη στιγμή της παρούσας έκθεσης, η παγκόσμια προσφορά σε κιτ χολέρας έχει εξαντληθεί και οι προμηθευτές αγωνίζονται να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτές οι καθυστερήσεις ή ελλείψεις ιατρικών προμηθειών μπορεί να οδηγήσουν σε θανάτους που μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν. Ο ΠΟΥ διευκολύνει τον παγκόσμιο συντονισμό και αναζητούνται εναλλακτικές πηγές προμήθειας, αλλά αυτές δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες.

Περιορισμένη διαθεσιμότητα πόρων υγειονομικής περίθαλψης

Ο αριθμός των κρουσμάτων και η γεωγραφική εμβέλεια έχει επεκτείνει την ικανότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη πολυτομεακή απάντηση. Παράλληλες εστίες μεγάλης κλίμακας, υψηλού κινδύνου και άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας επεκτείνουν περαιτέρω τους πόρους και περιορίζουν την ικανότητα ανταπόκρισης. Επιπλέον, η μετανάστευση ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, η διακοπή των συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών όπως ο εμβολιασμός που οδηγεί σε επανεμφάνιση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, η καταστροφή ή η απρόσιτη υποδομή υγειονομικής περίθαλψης και η βία κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν εμποδίσει το ξέσπασμα δραστηριότητες ανταπόκρισης.

Διαθεσιμότητα από του στόματος εμβολίου χολέρας

Το παγκόσμιο απόθεμα του στοματικού εμβολίου χολέρας (OCV) είναι επί του παρόντος ανεπαρκές για να καλύψει όλα τα αιτήματα για δύο δόσεις προληπτικού εμβολιασμού. Ως αποτέλεσμα, στις 20 Οκτωβρίου 2022, τα μέλη της Διεθνούς Συντονιστικής Ομάδας (ICG) (IFRC, MSF, UNICEF και ΠΟΥ) έλαβαν την άνευ προηγουμένου απόφαση να περιορίσουν προσωρινά όλες τις αντιδραστικές εκστρατείες OCV σε μία μόνο δόση. Η παραγωγή OCV είναι μια συνεχής διαδικασία με περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις που παράγονται μηνιαίως. Καθώς οι κατασκευαστές εμβολίων παράγουν με τη μέγιστη τρέχουσα δυναμικότητά τους, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση για την αύξηση της παραγωγής. Ενώ η χρήση μιας δόσης αντί για δύο δόσεις θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να προστατευτούν βραχυπρόθεσμα, αυτή η στρατηγική έχει τους περιορισμούς της και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η ανοσία. Για να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, πρέπει να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Από τη δημιουργία του παγκόσμιου αποθέματος το 2013, περισσότερες από 50 εκατομμύρια δόσεις OCV έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε διάφορα περιβάλλοντα μέσω μαζικών εκστρατειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται με εταίρους σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις ακόλουθες δραστηριότητες αντιμετώπισης της επιδημίας χολέρας:

  • Παροχή φόρουμ για ανταλλαγή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης μέσω του συντονισμού της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας για τον Έλεγχο της Χολέρας (GTFCC) και συνεργασίας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χολέρα για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας για πρόληψη και έλεγχο της χολέρας.
  • Παροχή τεχνικής υποστήριξης σε όλες τις συνεχιζόμενες εστίες (εργαστήριο, διαχείριση περιστατικών, OCV, WASH).
  • Συνεργασία με βασικούς εταίρους (UNICEF, ΓΧΣ) για τον συντονισμό της προμήθειας και τη βέλτιστη πρόσβαση σε προμήθειες.
  • Αξιοποίηση πόρων για την υποστήριξη της παγκόσμιας παρακολούθησης της πανδημίας χολέρας, παροχή τεχνικής υποστήριξης σε χώρες, ενίσχυση της συλλογής και αναφοράς δεδομένων, ενίσχυση της υπεράσπισης και παροχή ιατρικών και μη ιατρικών ειδών σε χώρες που έχουν ανάγκη, ειδικά για διαχείριση και διάγνωση περιστατικών.
  • Υποστήριξη της ανάπτυξης ειδικών μέσω GAVI, GOARN και συνεργατών αναμονής.
  • Ενίσχυση της επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των διαγνωστικών αλγορίθμων, της χρήσης ταχέων διαγνωστικών δοκιμών, της συλλογής και μεταφοράς δειγμάτων και της ενίσχυσης της εργαστηριακής ικανότητας για καλλιέργεια V. cholerae.
  • Παροχή καθοδήγησης για τον εντοπισμό πληθυσμών-στόχων για εμβολιασμό και αίτηση εμβολίου μέσω του μηχανισμού ICG, στο πλαίσιο της οξείας περιορισμένης προσφοράς.
  • Υποστήριξη της υπεράσπισης για την αύξηση της παραγωγής OCV και τη συμμετοχή νέων κατασκευαστών εμβολίων.
  • Συνεργασία με χώρες για τον εντοπισμό των περιοχών/κέντρων όπου ο εμβολιασμός είναι περισσότερο απαραίτητος.
  • Ενίσχυση της διαχείρισης περιστατικών και βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία για τους ασθενείς με τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης (Κέντρα Θεραπείας Χολέρας (CTC) και Μονάδες Θεραπείας Χολέρας (CTU)) και εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας και παροχή τεχνικής καθοδήγησης.
  • Διεξαγωγή δραστηριοτήτων υπεράσπισης και κινητοποίησης πόρων για την υποστήριξη της πρόληψης και του ελέγχου της χολέρας σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
  • Στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους εταίρους για την ενίσχυση των σχεδίων και στρατηγικών επικοινωνίας κινδύνου και κοινοτικής δέσμευσης, προσαρμοσμένων στις τοπικές πεποιθήσεις και περιβάλλοντα, για την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση κατάλληλων προστατευτικών μέτρων όπως ο εμβολιασμός και η διασφάλιση ασφαλών πρακτικών τροφής, νερού και υγιεινής.
  • Παροχή υποστήριξης στην αυξανόμενη αντίληψη κινδύνου και γνώση μεταξύ των κοινοτήτων σχετικά με τη νόσο, τα συμπτώματά της, τους σχετικούς κινδύνους, τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται και πότε πρέπει να αναζητείται θεραπεία όταν εμφανίζονται συμπτώματα.
  • Στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους εταίρους για την ενίσχυση των συστημάτων ύδρευσης, υγιεινής και αποχέτευσης μέσω πολυτομεακών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της IPC και καθοδήγησης για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού.
  • Υποστήριξη χωρών για την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών ελέγχου της χολέρας και παρακολούθηση της προόδου.
  • Στενή συνεργασία με προμηθευτές για την εξασφάλιση κιτ χολέρας, προμήθεια άλλων προμηθειών WASH και δημιουργία αγωγού για χύμα είδη.

Αξιολόγηση κινδύνου

Στις 26 Οκτωβρίου 2022, ο ΠΟΥ εκτίμησε τον κίνδυνο χολέρας σε παγκόσμιο επίπεδο ως πολύ υψηλό, παραμένοντας παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και δείκτης ανισότητας και έλλειψης κοινωνικής ανάπτυξης. Και ο λόγος είναι ότι σημειώθηκε αύξηση των παγκόσμιων αναφερόμενων κρουσμάτων χολέρας με 29 χώρες, κυρίως στις Περιφέρειες της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ, που ανέφεραν κρούσματα το 2022, με πολλές από αυτές να αναφέρουν υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και αναλογίες θνησιμότητας (CFR) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αρκετές χώρες βρίσκονται εν μέσω σύνθετων ανθρωπιστικών κρίσεων με εύθραυστα συστήματα υγείας, ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση και ανεπαρκή ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των εστιών. Ενώ, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ανάπτυξης συμβάλλουν επίσης σε κρούσματα εστιών και διασυνοριακές μετακινήσεις πληθυσμών. Το τελευταίο, μαζί με τα αυξημένα παγκόσμια ταξίδια μετά την πανδημία COVID-19, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ επιβαρύνει τη συνολική ικανότητα αντιμετώπισης επιδημιών. Τα παρατεταμένα κρούσματα χολέρας εξαντλούν το προσωπικό της δημόσιας υγείας και εξαντλούν τους πόρους. Λόγω της παγκόσμιας έλλειψης OCV, η ICG έλαβε πρόσφατα την άνευ προηγουμένου απόφαση να αναστείλει προσωρινά τη στρατηγική δεύτερης δόσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Υπάρχουν επίσης σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις ιατρικών προμηθειών που μπορούν να οδηγήσουν σε θανάτους που μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν.

Ο ΠΟΥ συνιστά τη βελτίωση της πρόσβασης στη σωστή και έγκαιρη διαχείριση των κρουσμάτων χολέρας, τη βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και υποδομές υγιεινής, καθώς και τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά τα μέτρα μαζί με την προώθηση των προληπτικών πρακτικών υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων στις πληγείσες κοινότητες είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα ελέγχου της χολέρας. Απαιτούνται αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας κινδύνου και δέσμευσης της κοινότητας για την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση κατάλληλων προληπτικών μέτρων.

Το OCV θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με βελτιώσεις στο νερό και την αποχέτευση για τον έλεγχο των κρουσμάτων χολέρας και για την πρόληψη σε στοχευμένες περιοχές που είναι γνωστό ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για χολέρα. Ο ΠΟΥ συνιστά στα κράτη μέλη να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την επιτήρηση για τη χολέρα, ειδικά σε κοινοτικό επίπεδο, για την έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων και για την παροχή κατάλληλης θεραπείας και την πρόληψη της εξάπλωσής της. Η πρώιμη και επαρκής θεραπεία περιορίζει την CFR των ασθενών σε λιγότερο από 1%.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά ταξιδιωτικούς ή εμπορικούς περιορισμούς στα κράτη μέλη με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες. Ωστόσο, καθώς το ξέσπασμα επηρεάζει επίσης παραμεθόριες περιοχές όπου υπάρχει σημαντική διασυνοριακή κίνηση, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τη συνεργασία και την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, έτσι ώστε οποιαδήποτε εξάπλωση πέρα από τα σύνορα να αξιολογείται γρήγορα και να περιορίζεται.