Skip to main content

ΣΦΕΕ: Οι φαρμακευτικές δεν έχουν όφελος από τις ελλείψεις φαρμάκων

Έλεγχο σε όλους τους εταίρους του φαρμάκου ζητά ο ΣΦΕΕ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις ελλείψεις φαρμάκων από την Ελληνική αγορά μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, φαρμακευτικών εταιρειών, φαρμακείων και φαρμακαποθήκων με το έναν να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον.

Χθες ο ΣΦΕΕ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας με την οποία επισημαίνει ότι τα μέλη του δεν έχουν όφελος από τις ελλείψεις και τις παράλληλες εξαγωγές και ζητά να διεξαχθεί έλεγχος και στους υπόλοιπους εταίρους του φαρμάκου.

Είχε προηγηθεί καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων για φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων. Έπειτα από αυτή την καταγγελία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελεγχθούν 5 πολυεθνικές εταιρείες.

Ο ΣΦΕΕ επανέρχεται στο θέμα με την επιστολή του στην οποία ενώ χαιρετίζει την απόφαση του υπουργού για έλεγχο επισημαίνει ότι αυτή θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν.

Όπως λέει, οι φαρμακευτικές εταιρείες από το 2016, στέλνουν καθημερινά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά κωδικό κάτι που πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών.

Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι τα θέμα των ελλείψεων είναι Ευρωπαϊκό, στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους.

Κλείνοντας ο ΣΦΕΕ επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι εταιρείες μέλη του δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και καλεί τον υπουργό Υγείας να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου.