Skip to main content

Κορωνοϊός: BioNTech και Pfizer ξεκινούν κλινικές δοκιμές κατά των νέων υποπαραλλαγών

Οι φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του Covid-19 προσαρμοσμένο στα στελέχη BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, καθώς η γερμανική βιοτεχνολογία προβλέπει αύξηση της ζήτησης στο τέλος του έτους.

Η BioNTech παράγει δόσεις του πρώτου της εμβολίου για την Όμικρον— με στόχο το BA.1 — από την άνοιξη και είναι έτοιμο να παραδοθεί όποτε εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την παράδοση των σκευασμάτων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 από τον Οκτώβριο, εφόσον λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών φορέων.

Οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να εξισορροπήσουν την ανάγκη να συμβαδίσουμε με τις νέες παραλλαγές χρησιμοποιώντας το ενημερωμένο διαθέσιμο εμβόλιο, με την επιθυμία να εξασφαλιστεί εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα ζητήσει κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που στοχεύει τα στελέχη BA.4 και BA.5, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα είναι έτοιμη να εγκρίνει το σκεύασμα ενόσω οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Έμερ Κουκ, επικεφαλής του EMA, δήλωσε στους Financial Times ότι η υπηρεσία της θα εμμείνει στην ανάγκη για δεδομένα κλινικών δοκιμών πριν από την έγκριση, λέγοντας ότι «οι υποσχέσεις δεν είναι αρκετές για μένα».

Τα αποτελέσματα της BioNTech

Η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις πωλήσεων και κερδών το δεύτερο τρίμηνο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναδιαπραγματεύτηκε το συμβόλαιό της για το εμβόλιο κατά του Covid εν μέσω πληθώρας διαθέσιμων εμβολίων. Οι πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 4 δισ. ευρώ, και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ήταν στα 6,87 ευρώ, κάτω από την πρόβλεψη για 7,27 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της περιόδου ανήλθαν στα 1,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η BioNTech επανέλαβε το guidance για ετήσια έσοδα μεταξύ 13 και 17 δισ. ευρώ, επειδή οι δόσεις που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση στο δεύτερο και στις αρχές του τρίτου τριμήνου θα διανεμηθούν πλέον αργότερα κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, δήλωσε ότι η εταιρεία επεκτείνει τη σειρά προϊόντων Covid, με στόχο την «παρατεταμένη και ευρεία προστασία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times