Skip to main content

Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά τη γυμναστική

Πρόσφατη έρευνα σε 302 αθλητές που είχαν πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αποκάλυψε ότι είχαν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή γιατί απλά δεν έπλεναν τα δόντια τους μετά τη γυμναστική ή τους αγώνες, ενώ είχαν καταναλώσει ενεργειακά ποτά.

Ενώ, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports», η οποία συμπεριέλαβε 35 τριαθλητές και 35 άτομα που δεν γυμνάζονταν έδειξε επίσης, ότι η ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας βοηθά στην ανάπτυξη πλάκας στα δόντια.

Ο λόγος δεν είναι τελικά η κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών και τζελ που κάνουν οι αθλητές για να έχουν ενέργεια, καθώς οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν ήταν η ζάχαρη που τους προκάλεσε τερηδόνα, αλλά η πλάκα, που συσσωρεύεται ως αποτέλεσμα των βακτηρίων στο στόμα τους από τους υδατάνθρακες που έχουν απομείνει στα δόντια μετά το φαγητό. Το στόμα δηλαδή έγινε ξηρότερο και είχε υψηλότερη αλκαλικότητα, και έτσι ανέπτυξε πλάκα.

Η ξηρότητα προκαλείται από τις αναπνοές που παίρνουν οι αθλητές ενώ ξεχνούν να καταναλώνουν νερό που βοηθά στην ενυδάτωση. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές για παράδειγμα οι τριαθλητές, έτρεξαν για 35 λεπτά σε μια υπαίθρια πίστα, δίνοντας συχνά δείγματα σάλιου. Καθώς το μήκος και η ένταση της άσκησης αυξανόταν, τα επίπεδα του ρΗ στο στόμα των αθλητών αυξανόταν, ενώ η ροή του σάλιου τους μειωνόταν και κατά συνέπεια πάθαιναν ξηρότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους οι αθλητές δεν δίνουν μεγάλη σημασία στη στοματική υγεία ενώ οι μη αθλητές που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν πολύ καλύτερη στοματική υγεία. Όπως είπαν οι ερευνητές η παρατεταμένη προπόνηση χαλάει την υγεία των δοντιών γι αυτό οι αθλητές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί τόσο με την καθαριότητα όσο και με την ενυδάτωση του στόματος τους την ώρα της άσκησης.