Skip to main content

Γιατί η Gen Z είναι τόσο εξαντλημένη;

Όλο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι αναφέρουν αισθήματα εξουθένωσης. Έρευνα του 2021 από τον ιστότοπο εύρεσης εργασίας Indeed έδειξε ότι οι εργαζόμενοι των millennials και Gen Z ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, με 59% και 58% αντίστοιχα. Φετινή έρευνα από την πλατφόρμα διαχείρισης εργασίας Asana που εδρεύει στις ΗΠΑ έδειξε ότι περισσότεροι εργαζόμενοι Gen Z ανέφεραν αισθήματα επαγγελματικής εξουθένωσης από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τα τόσο υψηλά ποσοστά εξουθένωσης σε τόσο νέους ανθρώπους, που βρίσκονται ακόμη στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους, είναι πραγματικά ανησυχητικά. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Καταρχήν θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα τι είναι αυτό που τους κάνει να αισθάνονται καταβεβλημένοι.

Η Kim Hollingdale, επισκέπττρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine της Καλιφόρνια και ψυχοθεραπεύτρια, που ειδικεύεται στην αποκατάσταση της επαγγελματικής εξουθένωσης, σημειώνει ότι οι πανδημικοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν προκαλέσει υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξάντλησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο BBC, πιστεύει ότι η Gen Z έχει «τον χειρότερο συνδυασμό στρεσογόνων παραγόντων» να υποστεί αυτή τη στιγμή – δεν έχει δύναμη στον χώρο της εργασίας, ζει σε ένα περιβάλλον έντονης οικονομικής ανασφάλειας και προσπαθεί να αντισταθεί σε μία κουλτούρα, που έχει «κανονικοποιήσει» τις κακοποιητικές συμπεριφορές στην εργασία και την απαίτηση να είναι κάποιος συνεχώς διαθέσιμος – ακόμη και πολύ πέραν του ωραρίου του. 

Και παρόλο που όλες οι γενιές μπορεί να καλούνται ανά περιόδους μεγάλους όγκους εργασίας, η Gen Z έχει το λιγότερο «κεφάλαιο στο χώρο εργασίας», που σημαίνει λιγότερη δύναμη να θέτει όρια και να λέει όχι σε εργασίες.

Η Μπρίτανι, 22 ετών, που εργάζεται στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, λέει στο BBC ότι αισθάνεται συνεχή πίεση να αποδώσει, κάτι που έχει οδηγήσει στο αίσθημα υπερκόπωσης και εξάντλησης. «Θα λέω ναι σε οτιδήποτε και θα μείνω ξύπνιος όσο αργά θέλουν να μείνω… Θέλω να φαίνομαι σκληρά εργαζόμενη», λέει. Της αρέσει η δουλειά της και παίρνει πολλά από αυτήν, αλλά κάποιες φορές φτάνει στα όριά της. «Απλώς νιώθω εξαντλημένη – είμαι συνεχώς κουρασμένη». 

Η Gen Z είναι επίσης αγχωμένη για τα χρήματα, σημειώνει η Hollingdale. Μια έρευνα της Deloitte το 2021 έδειξε ότι το 41% ​​των millennials και το 46% των ερωτηθέντων Gen Z ένιωθαν άγχος όλες ή τις περισσότερες φορές για τις οικονομικές τους συνθήκες.

«Το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται πιο γρήγορα από τους μισθούς μας», εξηγεί. Για παράδειγμα, μια ανάλυση δεδομένων απογραφής των ΗΠΑ δείχνει ότι οι μέσες τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 121% από το 1960 έως το 2017, ενώ το διάμεσο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε μόνο κατά 29%. Επί του παρόντος, ο αυξανόμενος πληθωρισμός ωθεί τις τιμές σε όλο τον κόσμο και οι αμοιβές των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν, εντείνοντας το άγχος.

Για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να πλησιάσουν πιο κοντά σε ορόσημα όπως η ιδιοκτησία κατοικίας οι εργαζόμενοι της Gen Z πιέζονται να εργαστούν περισσότερο (υπερωρίες, δεύτερη δουλειά) αυξάνοντας ενδεχομένως τις πιθανότητες εξουθένωσης. Ο τελευταίος Δείκτης Τάσεων Εργασίας της Microsoft, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022, έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων Gen Z θα ήθελαν να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα μέσω δεύτερης δουλειάς.