Skip to main content

Μελέτη: Αδύναμα έναντι της Όμικρον τα εμβόλια J&J, Sinopharm και Sputnik

Τα εμβόλια της Johnson & Johnson, της κινεζικής Sinopharm, όπως και το ρωσικό Sputnik παράγουν ελάχιστα αντισώματα κατά της Μετάλλαξης Όμικρον (με τις δύο δόσεις ή τη μία στην περίπτωση του J&J), όπως προκύπτει από μελέτη της ελβετικής Humabs Biomed και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. 

Σύμφωνα με το Bloomberg ερευνητές ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα των έξι εμβολίων έναντι του νέου άκρως μεταδοτικού στελέχους. Μόνο τρεις από τους 13 ανθρώπους που είαν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Όμικρον. Στην περίπτωση του εμβολίου J&J ήταν ένας στους 12, ενώ κανείς από τους 11 που είχαν πλήρως εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik δεν είχε τέτοιου είδους αντισώματα. 

Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται σε προ δημοσίευση της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από αλλους επιστήμονες.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που μεταδίδεται 70 φορές ταχύτερα από το στέλεχος Δέλτα, έχει ήδη εξαπλωθεί σε 77 χώρες σε λιγότερο από έναν μήνα από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική. 

Πηγή: Bloomberg