Skip to main content

Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μέθοδοι διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη

Της Ανθής Αγγελοπούλου
 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως μια αργά εξελισσόμενη ασθένεια, αλλά μπορεί μερικές φορές να εκδηλωθεί ως επιθετικός καρκίνος. Η απεικόνιση του προστάτη είναι ο πρωταρχικός τρόπος διάγνωσης της νόσου και αυτή η αναγκαιότητα οδηγεί τους επιστήμονες στο να αναλύσουν διεξοδικά τους μέχρι σήμερα τρόπους που υπάρχουν.

Μία μελέτη επισκόπησης που έγινες τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες μεθόδους απεικόνισης για τον έλεγχο του προστάτη για την εμφάνιση νεοπλασμάτων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ειδικό αντιγόνο μεμβράνης κατά του προστάτη (PSMA), τη Bombesin (BN) στη στοχευμένη απεικόνιση με υποδοχέα ανδρογόνου (AR) με τη χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και ένα νέο μοντέλο που αφορά την  Αξονική Τομογραφία (SPECT) με βάση το 99mTc και άλλες ραδιοσυχνότητες.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι
Η PSMA (prostate specific membrane antigen) είναι μια διαμεμβρανική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του προστάτη αδένα. Η σύνδεσή της με ραδιοϊσότοπα επιτρέπει την ανίχνευση της έκτασης της νόσου σε ασθενείς με υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, εξασφαλίζοντας πιο ορθή και στοχευμένη διάγνωση.

Η μπομπεσίνη (BBΝ) είναι ένα δεκατετραπεπτίδιο με μεγάλη συγγένεια για τους υποδοχείς του γαστρινοεκλυτικού πεπτιδίου (GRP-Rs) οι οποίοι υπερεκφράζονται σε πολλούς συνήθεις ανθρώπινους όγκους, όπως σε καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Η ΡΕΤ, με τη χρήση ραδιοεπισημασμένων μορίων, παρέχει λειτουργική πληροφορία για την κατάσταση των ιστών και των οργάνων, καθώς και της παθολογίας τους. Το σύστημα PET/CT, αποτελούμενο από την ΡΕΤ και τη CT, παρέχει τη μορφολογική και ταυτόχρονα τη λειτουργική, τη βιολογική και τη μεταβολική χαρτογράφηση. 

Νέο μοντέλο διάγνωσης
Στο τεύχος Δεκεμβρίου του JCI Insight, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας περιγράφουν το νέο εργαλείο απεικόνισης για την ανίχνευση της παρουσίας του υποδοχέα ανδρογόνων και των ενεργών παραλλαγών του.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Marianne Sadar, ανέπτυξε ένα ανάλογο ενός πειραματικού φαρμάκου που συνδέεται με τμήματα του υποδοχέα ανδρογόνων που είναι κοινά για τις μορφές πλήρους μήκους και παραλλαγών του υποδοχέα ανδρογόνων.

Το μοντέλο αυτό μελετήθηκε σε ποντικούς με καρκίνο του προστάτη, και διαπιστώθηκε ότι αυτή η ένωση ανίχνευσε ειδικά κύτταρα καρκίνου του προστάτη που εκφράζουν υποδοχέα ανδρογόνου με απεικόνιση SPECT / CT.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτός ο παράγοντας απεικόνισης μπορεί να είναι κατάλληλος για περαιτέρω ανάπτυξη για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που είναι ανθεκτικοί σε ευνουχισμό.

Οι αξιολογητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απεικόνιση βασισμένη στον υποδοχέα των ανδρογόνων είναι η μελλοντική κατεύθυνση της ειδικής απεικόνισης του προστάτη και μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη με τη χρήση μη στεροειδών αντιανδρογόνων παραγόντων.

Πηγές:
https://www.news-medical.net/news/20181224/Traditional-and-new-imaging-methods-used-for-prostate-cancer-diagnosis.aspx
Alina Shrourou B.Sc. Zoology
https://gre.medicine-consultant.com/new-method-prostate-cancer-imaging-87064
https://benthamscience.com/