Skip to main content

Χάπι Covid-19: Η Merck ζητά την πρόσβαση σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος

Το σχέδιο για την κυκλοφορία του πολλά υποσχόμενου αντιικού χαπιού της Merck για τη θεραπεία του COVID-19 κινδυνεύει να επαναλάβει τις ανισότητες στη διανομή εμβολίων, αφήνοντας δυνητικά εκτεθειμένα τα έθνη με τη μεγαλύτερη ανάγκη για άλλη μια φορά στο πίσω μέρος της ουράς, λένε οι διεθνείς ομάδες υγείας.

Για παράδειγμα, μόνο περίπου το 5% του πληθυσμού της Αφρικής είναι ανοσοποιημένο, δημιουργώντας μια επείγουσα ανάγκη για θεραπευτικά μέσα που θα μπορούσαν να κρατήσουν τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων. Αυτό συγκρίνεται με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 70% στα περισσότερα πλούσια κράτη.

Η Merck στις 11 Οκτωβρίου υπέβαλε αίτηση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για το πρώτο χάπι για τον COVID-19 αφού μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 50% σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή. Το φάρμακο, που κατασκευάστηκε με τη Ridgeback Biotherapeutics, θα μπορούσε να λάβει άδεια το Δεκέμβριο.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έκανε το ασυνήθιστο βήμα για την αδειοδότηση αρκετών γενόσημων αντιβιοτικών molnupiravir πριν ακόμη η επώνυμη έκδοση της εγκριθεί για εμπορία.

Αλλά οι διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό για να φτάσει το φάρμακο σε αρκετό κόσμο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε αρκετά μεγάλο αριθμό, ενώ σημείωσαν ελλείψεις και γραφειοκρατία μεταξύ των παγκόσμιων οργανισμών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω τη διανομή.

Η Merck φέτος σχεδιάζει να παράγει 10 εκατομμύρια θεραπείες με το χάπι, το οποίο λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, και άλλα 20 εκατομμύρια το επόμενο έτος.

Επιπλέον, οι συμφωνίες αδειοδότησης με οκτώ φαρμακευτικές της Ινδίας θα επιτρέψουν φθηνότερες γενικές εκδόσεις για 109 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, μια κίνηση που οι διεθνείς όμιλοι αναγνωρίζουν ότι είναι θετική παραχώρηση.

Αλλά καθώς τα πλούσια κράτη εξασφαλίζουν συμφωνίες προμήθειας molnupiravir – οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κλειδώσει 1,7 εκατομμύρια με επιλογή για 3,5 εκατομμύρια περισσότερα έως τον Ιανουάριο του 2023 σε περίπου $ 700 ανά κύκλο θεραπείας- αυξάνονται οι ανησυχίες για το ποιος μπορεί να μείνει εκτός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters