Skip to main content

Β. Κικίλιας: 1018 εμβολιαστικά κέντρα και εμβολιασμός πάνω από 2 εκατ. πολιτών κάθε μήνα

Το ελληνικό σχέδιο για τον δωρεάν εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της χώρας κατά της νόσου Covid-19, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε ο υπουργός 1,1 δις. δόσεις εμβολίων θα  φτάσουν στην κεντρική αποθήκη της ΕΕ και την ίδια χρονική στιγμή θα γίνει παράδοση από εκεί σε κάθε χώρα-μέλος με την ίδια αναλογία εμβολίων/ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας και την ίδια τιμή σε κάθε χώρα.

Οι συμφωνίες είναι με την AstraZeneca, Johnson & Johnsosn, Sanofi-GSK, BioNTech-Pfizer, CureVc, Moderna.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα τα στείλει στα Εμβολιαστικά 1.018 Κέντρα στα οποία θα μπορούν να εμβολιαστούν 2. 117.440 άτομα/μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) καθημερινά. Ο εμβολιασμός διαρκεί περίπου 10  λεπτά. 

Προτεραιότητα θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός.   Στα γηροκομεία όλης της χώρας τον εμβολιασμό θα αναλάβουν  65 κινητές ομάδες και θα γίνει μέσα σε 10 μέρες. Θα αφορά προσωπικό και φιλοξενούμενούς.

Με ραντεβου

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού που θα κλείνεται μέσω sms, online ή τηλεφωνικά.

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά, ή με e-mail ή με sms για να πάνε για εμβολιασμό. Θα ελέγχεται το ΑΜΚΑ, θα καταχωρούνται τα στοιχεία του και θα παίρνει έγκριση.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές θα γίνει στις 7 ΥΠΕ.

Επίσης, θα εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε 34 Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, σε 6 Κέντρα Υποδοχής και 8 προ-αναχωρησιακά Κέντρα.

Τέλος, θα εμβολιαστούν οι κρατούμενοι και εργαζόμενοι σε 35 σωφρονιστικά καταστήματα όλη της χώρας.

Η κα Θεοδωρίδου έστειλε το δικό της μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε θετικοί ως προς τον εμβολιασμός και κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Ενώ τόνισε ότι τα εμβόλια για να βγουν στην αγορά είναι σίγουρο ότι θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά να μπορούν προστατεύσουν το άτομο από τον ιό και κυρίως, να είναι ασφαλή. Συμπλήρωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες πιθανότατα να έχουμε τα πρώτα στα χέρια μας.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε για μία ακόμη φορά ότι τα εμβόλια είναι το μεγάλο όπλο της επιστήμης απέναντι στους ιούς εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν σώσει ζωές

«Στο κόκκινο όλη η Βόρεια Ελλάδα»

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο υπουργός υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα» σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”».

«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.

 Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ακόμα, ο υπουργός ευχαρίστησε το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη μάχη και έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες που φθάνουν στην Θεσσαλονίκη από την Κρήτη. «Είμαι βέβαιος ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.