Skip to main content

J&J: 12 φορές περισσότερα αντισώματα με ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά την πρώτη

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον Covid-19 της Johnson & Johnson είναι αποτελεσματική κατά 94% στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν χορηγείται δύο μήνες μετά την πρώτη δόση,  όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Σύμφωνα με την εταιρείας, η ενισχυτική δόση αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων τέσσερις έως έξι φορές υψηλότερα από το μονοδοσικό εμβόλιο, όταν έχει χορηγηθεί δύο μήνες μετά την πρώτη δόση. Αν, ωστόσο, δοθεί έξι μήνες μετά την πρώτη δόση, το επίπεδο των αντισωμάτων αυξάνεται κατά 12 φορές.

 Όταν χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση, το εμβόλιο παρέμεινε καλά ανεκτό, με τις παρενέργειες να είναι γενικά σύμφωνες με αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την αρχική δόση, αναφέρει η εταιρεία.

«Έχουμε πλέον αποδείξει ότι μια αναμνηστική δόση αυξάνει περαιτέρω την προστασία από τον COVID-19 και αναμένεται να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια της προστασίας», δήλωσε ο Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της J&J.

Τα νέα δεδομένα βοηθούν την J&J να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να εγκρίνει ένα ενισχυτικό εμβόλιο για τους περίπου 14,8 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν λάβει το εμβόλιο της εφάπαξ δόσης της εταιρείας μέχρι τώρα.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας 94% για την ενισχυτική δόση J&J είναι για τις ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μια αναμνηστική δόση που έγινε περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη δόση είναι 75% αποτελεσματική κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, σύμφωνα με την εταιρεία. Επίσης, απέδειξε 100% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών και κρίσιμων ασθενειών, ανέφερε.

Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης δεδομένα από μια πραγματική μελέτη που διαπίστωσε ότι μια μόνο δόση του εμβολίου της παρέχει ισχυρή και μακροχρόνια προστασία από νοσηλείες που σχετίζονται με τον Covid-19, αποδεικνύοντας αποτελεσματικότητα 81% μετά από αρκετούς μήνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC