Skip to main content

Ένα online πρόγραμμα βοηθά στην αποτροπή της εφηβικής κατάθλιψης

Παρόλο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως και 20% των εφήβων εμφανίζουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κάθε χρόνο, η ιατρική κοινότητα κάνει ακόμα μεγάλο αγώνα να εφαρμόσει προγράμματα που μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά την κατάθλιψη στους νέους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Illinois στο Σικάγο με στόχο να καλύψουν αυτό το κενό στην παιδιατρική πρωτοβάθμια φροντίδα, διεξήγαγαν μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «JAMA Network Open» και υπογραμμίζει τη θετική επίδραση μιας διαδικτυακής παρέμβασης, που ονομάζεται CATCH-IT, στην πρόληψη των καταθλιπτικών επεισοδίων μεταξύ των εφήβων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή συνέκρινε την παρέμβαση CATCH-IT – η οποία συνίστατο σε ηλεκτρονικές μονάδες μάθησης που αφορούν την κατάθλιψη, σε κινητικές συνεντεύξεις και προγύμναση – με μια παρέμβαση ελέγχου. Η παρέμβαση ελέγχου συνίστατο από τη γενική εκπαίδευση για την υγεία και παραδόθηκε παρομοίως μέσω ηλεκτρονικών μαθησιακών ενοτήτων.

Περισσότεροι από 350 έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών από ένα μείγμα αγροτικών και αστικών περιοχών συμμετείχαν στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες είχαν είτε ιστορικό κατάθλιψης είτε συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία μετρήθηκαν και βαθμολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για δύο χρόνια και παρακολούθησαν τα καταθλιπτικά επεισόδια που παρουσίασαν.

Ενώ, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων, εκτός από τους εφήβους υψηλότερου κινδύνου, των οποίων τα συμπτώματα κατάθλιψης σημείωσαν υψηλά ποσοστά στην βασική εξέταση. Μεταξύ αυτής της ομάδας, τα άτομα που συμμετείχαν στην παρέμβαση CATCH-IT απέδειξαν ότι είχαν το μεγαλύτερο όφελος, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 80% του κινδύνου για την αντιμετώπιση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Benjamin Van Voorhees, καθηγητής και επικεφαλής παιδιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του UIC και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, η μελέτη αυτή απέδειξε ότι η online παρέμβαση λειτουργεί καλύτερα στους εφήβους που αντιμετωπίζουν τα χειρότερα συμπτώματα

Ο καθηγητής τόνισε, ότι τα αποτελέσματα δείχνουν στους γιατρούς και τους ερευνητές ότι «όταν πρόκειται για προγράμματα πρώτης γραμμής για την πρόληψη της κατάθλιψης, οι κλιμακούμενες λύσεις μπορεί να πρέπει να στοχεύουν στους ασθενείς με βάση τα συμπτώματα σοβαρότητας, όχι μόνο από το ιστορικό.

Όπως είπε ο καθηγητής, «Πρέπει να μεταφέρουμε τη φροντίδα της κατάθλιψης μακριά από τις αντιδραστικές θεραπείες σε ευρεία πρόληψη, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για τις παρεμβάσεις που λειτουργούν και για ποιους ασθενείς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δοκίμασε την παρέμβαση και την πρόληψη της κατάθλιψης σε ένα περιβάλλον πρωτοβάθμιας περίθαλψης – καθώς, οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι πιθανό να είναι οι πρώτοι στους οποίους οι γονείς ζητούν βοήθεια και είναι επίσης συχνά μεταξύ των πρώτων που εντοπίζουν τις ανησυχητικές τάσεις των νέων προς την κατάθλιψη.

«Συχνά οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας αναγνωρίζουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα στους εφήβους ασθενείς τους, αλλά δεν έχουν τον κατάλληλο τρόπο να ανταποκριθούν», όπως εξηγεί και η αναπληρώτρια διευθύντρια και επικεφαλής ερευνήτρια στο Wellesley Centers for Women του Wellesley College, Tracy Gladstone. 

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάγκη για δράση αν οι έφηβοι εμφανίσουν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης.

Εάν η συμπεριφορά των εφήβων αλλάζει, τότε οι γονείς δεν πρέπει να περιμένουν για να ζητήσουν βοήθεια, σύμφωνα με τον καθηγητή Voorhees. 

Όπως έδειξε η μελέτη, οι έφηβοι υψηλού κινδύνου επωφελήθηκαν περισσότερο από την online παρέμβαση, επίσης, η συμμετοχή στη μελέτη, ανεξάρτητα από την ομάδα, συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. 

Επιπροσθέτως, η βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους και οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να καταπολεμήσουν τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια.

Τι είναι το CATCH-IT

Το CATCH-IT είναι ένα αρκτικόλεξο για την Αρμοδιότητα της Μετάβασης των Ενηλίκων με Γνωσιακή Συμπεριφορική Ανθρωπιστική και Διαπροσωπική Κατάρτιση και σχεδιάστηκε για να διδάξει τις δεξιότητες αντιμετώπισης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. 

Η παρέμβαση περιελάμβανε 20 ενότητες, εκ των οποίων 15 ήταν για εφήβους και οι υπόλοιπες 5 για τους γονείς. 

Οι πληροφορίες στις ενότητες βασίστηκαν κυρίως σε προηγουμένως επικυρωμένα εκπαιδευτικά υλικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των μεθόδων συμπεριφορικής και διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας. 

Τα παραδείγματα των μαθημάτων περιελάμβαναν μαθήματα σχετικά με τους τρόπους αποφυγής των αρνητικών σκέψεων, τον εντοπισμό των αιτιών και των συνήθων απαντήσεων και τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε καταστάσεις άγχους.

Η παρέμβαση της ομάδας ελέγχου συνίστατο σε 14 ενότητες για εφήβους και 4 ενότητες για γονείς που παρείχαν οδηγίες για γενικά θέματα υγείας, όπως η καλή διατροφή, ο ύπνος, η άσκηση και οι συνήθειες ασφάλειας.

Πηγή: https://today.uic.edu/online-program-helps-prevent-teen-depression