Skip to main content

Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για τη ζωή στη Γη

Ερευνητές βρήκαν τις βέλτιστες συνθήκες για να ακμάζουν φυτά και ζώα στον πλανήτη

Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τις βέλτιστες συνθήκες και πιο συγκεκριμένα την ιδανική θερμοκρασία για να ευδοκιμεί το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας στη Γη. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα η όλα τα είδη στη Γη φαίνεται να ευδοκιμούν στους 20 βαθμούς Κελσίου και κατ’ επέκταση  αυτή η θερμοκρασία φαίνεται να είναι «κομβική» για τη βιοποικιλότητα.

Ενώ πολλά είδη έχουν προσαρμοστεί για να ζουν σε θερμότερες και ψυχρότερες περιοχές, πολλά εξακολουθούν να ζουν στους 20 C.
«Βρίσκουμε στοιχεία ότι οι θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου γίνονται όλο και πιο υποβέλτιστες για όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, των φυτών και των προκαρυωτικών οργανισμών», γράφουν οι ερευνητές. Υποψιάζονται ότι η θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών διεργασιών λόγω των μοριακών ιδιοτήτων του νερού στα κύτταρα.

Η αποτελεσματικότητα των χημικών διεργασιών στο εσωτερικό των κυττάρων αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, φτάνει στο μέγιστο και στη συνέχεια μειώνεται γρήγορα όταν γίνεται πολύ ζεστό. Αυτό σημαίνει ότι θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 20 βαθμούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρκετές κρίσιμες αλλαγές μεταξύ των οργανισμών, όπως μείωση της ανοχής σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μεταξύ των θαλάσσιων ειδών, εξηγούν οι ερευνητές. Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, τα πλάσματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άνετες θερμοκρασίες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν.

Ενώ τα θαλάσσια είδη μπορούν να προσαρμοστούν αλλάζοντας τη γεωγραφική τους κατανομή, τα ζώα της ξηράς μπορεί να μην μπορούν να μετατοπιστούν τόσο εύκολα «λόγω τοπίων που τροποποιούνται από πόλεις, γεωργία και άλλες ανθρώπινες υποδομές» αναφέρουν οι ερευνητές. Η έρευνα σημαίνει επίσης ότι περιοχές που παρουσιάζουν σταθερά θερμοκρασίες πάνω από 20 C θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της ποικιλομορφίας των τοπίων.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης παρόμοια στοιχεία εξαφανίσεων σε αρχεία απολιθωμάτων όταν οι θερμοκρασίες παρέμειναν πέρα ​​από αυτό το όριο για μεγάλες περιόδους. Τα ευρήματα προσθέτουν σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η βιοποικιλότητα που ήδη μειώνεται πάνω από 20 βαθμούς θα επιδεινωθεί περαιτέρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια «απλούστευση» των οικοσυστημάτων με λιγότερες μορφές ζωής να υπάρχουν σε πολλά μέρη. Εκτιμούν επίσης ότι θα υπάρξει επίσης μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των υπαρχόντων ειδών που θα μπορούσαν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τους οικοτόπους.

Naftemporiki.gr