Skip to main content

Εντοπίστηκε ο πιο ταξιδιάρης λύκος στον κόσμο

Διασχίζει την Ευρώπη και ερευνητές παρακολουθούν την πορεία του

Ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα γκρίζο λύκο ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ταξίδι λύκου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο λύκος που έλαβε την κωδική ονομασία GW1909m γεννήθηκε στο Nordhorn της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία και σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών εγκατέλειψε κάποια στιγμή τη Γερμανία διέσχισε τη Γαλλία και εγκαταστάθηκε κοντά σε ένα χωριό στα Καταλανικά Πυρηναία στη βορειοανατολική Ισπανία με τα ίχνη του όμως να έχουν χαθεί από τον Φεβρουάριο του 2023 κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς έχει εγκαταλείψει και τα Πυρηναία και έχει κατευθυνθεί σε άλλη περιοχή. Με τα μέχρι τώρα ευρήματα που υπάρχουν ο λύκος αυτός έχει ταξιδέψει τουλάχιστον 1.240 χλμ.

Η μεγαλύτερη απόσταση που είχε καταγραφεί προηγουμένως αφορούσε έναν λύκο που ταξίδεψε για 1,092 χλμ. μεταξύ Νορβηγίας και Φινλανδίας. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «παράδειγμα της συμπεριφορικής πλαστικότητας και της φυσικής ικανότητας» των λύκων, τονίζοντας ότι πέρασε μέσα από περιοχές που υπάρχουν μεγάλοι ανθρώπινοι οικισμοί.

Εργαστήρια μοριακής γενετικής στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Καταλονία ανέλυσαν από κοινού τα κόπρανα του λύκου τα οποία περιείχαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό που βρέθηκε σε αγέλες της Κεντρικής Ευρώπης για να εντοπίσουν το μακρύ ταξίδι του. Στην Ισπανία, τα περιττώματα εντοπίστηκαν από ειδικούς σκύλους ανιχνευτές που βοηθούν τους δασολόγους να παρακολουθούν τους πληθυσμούς λύκων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα γεγονότα διασποράς σε μεγάλες αποστάσεις είναι το κλειδί για τη σύνδεση μακρινών πληθυσμών λύκων, καθώς βοηθούν στην πρόληψη της γενετικής απομόνωσης και της ενδογαμίας. Ο αυξανόμενος αριθμός λύκων σε όλη την Ευρώπη οδήγησε σε συγκρούσεις με τις τοπικές κτηνοτροφικές και κυνηγετικές κοινότητες σχετικά με μέτρα πρόληψης επιθέσεων στα ζώα, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει το καθεστώς «αυστηρά προστατευόμενο» τους.

Naftemporiki.gr