Skip to main content

Μεξικό: Ο αριθμός των πεταλούδων-μονάρχη μειώνεται κατακόρυφα

REUTERS/Raquel Cunha/File Photo

Ο αριθμός του χειμώνα 2023-2024 σηματοδοτεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η έρευνα του πληθυσμού

Ο πληθυσμός των πεταλούδων μονάρχη στα μεξικανικά δάση όπου περνούν τον χειμώνα έπεσε στο δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί αυτή την εποχή, προσφέροντας ένα ζοφερό στιγμιότυπο των ήδη απειλούμενων πορτοκαλί και μαύρων εντόμων.

Η παρουσία των εμβληματικών πεταλούδων καταγράφηκε μόνο σε 2,2 στρέμματα (0,9 εκτάρια) δάσους που εκτείνονται σε δύο πολιτείες του Μεξικού, όπου παραδοσιακά καταφεύγουν για τον χειμώνα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και διεξήχθη από την επιτροπή προστατευόμενων φυσικών περιοχών του Μεξικού και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), μια περιβαλλοντική ομάδα με έδρα την Ελβετία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι πεταλούδες μονάρχες μπορούσαν να βρεθούν σε περίπου 45 στρέμματα των ίδιων δασών που καλύπτονται κυρίως από πεύκα και έλατα, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των πολιτειών Μιτσοακάν και Μεξικό.

Ο αριθμός του χειμώνα 2023-2024 σηματοδοτεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η έρευνα του πληθυσμού πριν από τρεις δεκαετίες και είναι μειωμένος κατά σχεδόν 60% σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Οι βιολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατρακύλα στις υψηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες και στις συνθήκες ξηρασίας όπου αναπαράγεται η πεταλούδα, κυρίως στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και η Καλιφόρνια.

REUTERS/Raquel Cunha

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, μεταφράζονται σε λιγότερα milkweed, το φυτό στο οποίο οι πεταλούδες γεννούν κυρίως τα αυγά τους και με το οποίο τρέφονται οι απόγονοι των κάμπιων τους.

Σε μια από τις επικές μεταναστεύσεις της άγριας ζωής στον πλανήτη, οι πεταλούδες που φτερουγίζουν ταξιδεύουν νότια έως και 4.500 χιλιόμετρα από σημεία τόσο βόρεια όσο ο Καναδάς για να περάσουν τελικά τον χειμώνα στο θερμότερο Μεξικό, όπου εκατομμύρια προσκολλώνται στα δέντρα που τις προστατεύουν από τη βροχή και το κρύο.

Οι πληθυσμοί των πεταλούδων μονάρχη αυξομειώνονται από χρόνο σε χρόνο, και μόλις το 2021, η ίδια έρευνα έδειξε μια αύξηση 35% για να καλύψει περίπου 7 στρέμματα.

Αξιωματούχοι και ακτιβιστές ζήτησαν περισσότερη δράση για την ενίσχυση του είδους, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι απειλές που προέρχονται από τα ζιζανιοκτόνα που αποδεκατίζουν το milkweed καθώς και η διατήρηση των δασών.

“Δεν μπορούμε να μειώσουμε την επιφυλακή μας”, δήλωσε ο Jorge Rickards, επικεφαλής του γραφείου του WWF στο Μεξικό, στους δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων.

Πηγή: Reuters