Skip to main content

Οι τάρανδοι διαθέτουν νυχτερινή όραση

Απρόσμενη ανακάλυψη για το συμπαθητικό είδος ελαφιών

Ερευνητική ομάδα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δίνει μια εξήγηση στο γιατί ο Άη Βασίλης επέλεξε τους ταράνδους για να μετακινείται με το έλκηθρο του το βράδυ που μοιράζει τα δώρα στα παιδιά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι τάρανδοι χρησιμοποιούν μια ειδική μορφή νυχτερινής όρασης για να ανιχνεύσουν πηγές τροφής.

Εκκίνηση της μελέτης ήταν να ανακαλύψουν οι ερευνητές γιατί τα μάτια των ταράνδων αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή. Η επιφάνεια των ματιών ενός ταράνδου (το tapetum) αλλάζει από χρυσοπορτοκαλί το καλοκαίρι σε μια πλούσια μπλε απόχρωση τους χειμερινούς μήνες. Είναι τα μόνα ζώα που είναι γνωστό ότι το κάνουν αυτό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ η αλλαγή χρώματος στα μάτια του είδους μπορεί να τα βοηθήσει να βλέπουν καλύτερα στην κορύφωση του χειμώνα όταν η χιονόπτωση είναι έντονη επιτρέπει επίσης στα μάτια τους να μεταδίδουν υπεριώδες φως. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό εγείρει νέα ερωτήματα καθώς οι ακτίνες UV του Ήλιου που αντανακλούν το χιόνι έχουν ως αποτέλεσμα οι τάρανδοι να προσλαμβάνει διπλάσια υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της προηγμένης όρασης τους.

Οι ερευνητές λένε ότι ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τάρανδοι μπορούν να βλέπουν καθαρά στο σκοτάδι και να ψάχνουν για τροφή όπως οι λειχήνες. «Οι τάρανδοι είναι τόσο ωραίοι, αλλά πολλοί άνθρωποι τους σκέφτονται μόνο τα Χριστούγεννα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το εξαιρετικό οπτικό τους σύστημα» αναφέρει ο καθηγητής Ναθάνιελ Ντόμινι καθηγητής ανθρωπολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Dartmouth College στο Νιου Χαμπσάιρ στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι τάρανδοι είναι γνωστό ότι τρέφονται με ένα συγκεκριμένο είδος λειχήνων που ονομάζεται Cladonia rangiferina, που συχνά αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως «βρύα ταράνδων». Το είδος λειχήνων στην πραγματικότητα δεν είναι βρύα και αναπτύσσεται σε σπογγοειδή δομή στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη όπου ζουν οι τάρανδοι. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπήρχε εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα η υποψία ότι οι τάρανδοι διαθέτουν νυχτερινή όραση και ότι πρόκειται για μια προσαρμογή για αναζήτηση τροφής αλλά προηγούμενες σχετικές έρευνες δεν είχαν εντοπίσει ουσιαστικά στοιχεία.

Naftemporiki.gr