Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή εξοντώνει τους βομβίνους

Νέα μελέτη κάνει λόγο για τεράστια μείωση των πληθυσμών τους τις επόμενες δεκαετίας.

Οι βομβίνοι που στην Ελλάδα είναι γνωστοί και ως μπούμπουρες ή μπάμπουρες είναι ημι-κοινωνικά έντομα και οφείλουν την ονομασία τους στην ελληνική λέξη βόμβος (θόρυβος) από τον χαρακτηριστικό «βόμβο» που παράγεται κατά την πτήση τους. Είναι οι φυσικοί επικονιαστές για πολλά φυτά και ανήκουν στην κατηγορία των ωφέλιμων εντόμων.

Ως έντομα, έχουν προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων για τη μελέτη της βιολογίας τους, της κοινωνικής τους συμπεριφοράς και δομή, της οικολογίας τους, της συστηματικής τους κατάταξη και άλλα. Παγκοσμίως είναι γνωστά περίπου 250 είδη βομβίνων. Στην Ευρώπη έχουν αναγνωριστεί περίπου 70 είδη, από τα οποία στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί έως τώρα 34 είδη.

Επιστήμονες του Free University στις Βρυξέλες πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε εξαφάνιση τους βομβίνους και αν δεν αλλάξει κάτι περισσότερο από το 75% των πληθυσμών βομβίνων στην Ευρώπη θα έχει εξαφανιστεί τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Εκτός από την κλιματική αλλαγή τα φυτοφάρμακα και η απώλεια των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτά (αποψίλωση δασών κ.α.) είναι αιτίες της εξαφάνισης των βομβίνων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μείωση του πληθυσμού των βομβίνων σε παγκόσμιο επίπεδο σε ποσοστά 24%. Είναι μια ακόμη αρνητική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της γενικότερης ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.

Naftemporiki.gr