Skip to main content

Κολαστήριο χταποδιών; Γιατί ξεσηκώνονται οι επιστήμονες

Τα σχέδια της ισπανικής πολυεθνικής Nueva Pescanova

Το γεγονός ότι τα χταπόδια είναι απίστευτα έξυπνα ζώα είναι πλέον κοινό μυστικό. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τα χταπόδια ως “αισθανόμενα όντα” μετά από ανεξάρτητη μελέτη. Η έρευνα παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία ότι τα χταπόδια είναι σε θέση να αισθάνονται πόνο, καθώς και ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα στοιχεία, επιστήμονες καταγγέλουν την «απάνθρωπη» πρωτοβουλία να ανοίξει η πρώτη «φάρμα» χταποδιών στον κόσμο. Καποιοι κάνουν λόγο και για κολαστήριο.

Η ισπανική πολυεθνική Nueva Pescanova σχεδιάζει να εκτρέφει πάνω από ένα εκατομμύριο χταπόδια  ετησίως, σύμφωνα με τα σχέδια που διέρρευσαν στο BBC αυτή την εβδομάδα.

Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022,  αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως λεπτομέρειες.

Το εκτροφείο στα Κανάρια Νησιά, θα στοιβάζει τα χταπόδια σε δεξαμενές των 1.000 ζώων σε ένα διώροφο κτίριο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται σε περίπου 10-15%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ζώα θα τρέφονται με “απορρίμματα ψαριών και υποπροϊόντα” και θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε “πολτό πάγου”.

Η Nueva Pescanova αρνείται ότι τα ζώα θα υποφέρουν, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη αντιδράσει.

«Θα είναι πολύ σκληρό και δεν θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Tse του Πανεπιστημίου Dartmouth.

Η Nueva Pescanova έχει ήδη επενδύσει πάνω από 65 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τεράστιο εκτροφείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι του Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά. Η φάρμα θα μπορεί να παράγει 3.000 τόνους χταποδιών ετησίως.

«Τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί»

Πολλαπλά πειράματα έχουν αποδείξει ότι αυτά τα περίεργα ζώα, επιδίδονται σε αρκετά πολύπλοκες συμπεριφορές. Είναι σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα καθορισμένες δραστηριότητες μόνο με την παρατήρηση, και διαθέτουν 500 εκατομμύρια νευρώνες – γεγονός που τα καθιστά τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι λόγω της μοναχικής τους φύσης, τα χταπόδια θα υποφέρουν πολύ στην αιχμαλωσία, ενώ ανησυχούν ότι ο εγκλωβισμός σε κλειστούς χώρους με ανεπιθύμητους γείτονες, θα τα οδηγήσει στο να τρώνε το ένα το άλλο.

 Κανιβαλισμός και αυτοακρωτηριασμός

Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής χταποδιών σε εκτροφεία  έχουν προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθώς και περιπτώσεις επιθετικότητας, κανιβαλισμού και αυτοακρωτηριασμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική μέθοδος θανάτωσης των χταποδιών και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άγρια χταπόδια δεν είναι καθόλου φιλεύσπλαχνες. Τα χταπόδια που θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση συχνά βράζονται ζωντανά, χτυπιούνται στο κεφάλι, πνίγονται ή καταψύχονται σε πάγο.

Το δίλημμα των χταποδιών: Τα τρώμε ή όχι;

“Επίτιμα σπονδυλωτά”

Η ΕΕ έχει αυστηρούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων σε όλες τις ευρωπαϊκές φάρμες, αλλά δυστυχώς, οι νόμοι αυτοί δεν καλύπτουν τα ασπόνδυλα – όπως τα χταπόδια.

Ωστόσο ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα θεωρούν “επίτιμα σπονδυλωτά” και τους παρέχουν την ίδια προστασία που παρέχεται στα σπονδυλωτά (για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία).

naftemporiki.gr