Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, Το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου» ΑΜΚΕ και ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) παρουσίασαν το «Μονοπάτι των Διαλόγων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος».
Πρόκειται για την πρώτη ενέργεια υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του «Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος» και του ΣΠΑΥ, το οποίο συνυπέγραψαν στο περιθώριο των «Διαλόγων της Νισύρου 2023» ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλο, ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία Νησιωτικών και Διανησιωτικών Δικτύων Μονοπατιών.
Ξεκινώντας από τον Υμηττό, το πρώτο «Βουνό Μηδενικών Αποβλήτων» της χώρας, οι δύο φορείς δημιούργησαν «Το Μονοπάτι των Διαλόγων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος», το οποίο αποτελεί τμήμα της 1ης Zero Plastic Διαδρομής στον Υμηττό, στοχεύει να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Νισύρου, του νησιού – ηφαιστείου που βρίσκεται στην άκρη του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμβολικά το πρώτο τμήμα του Μονοπατιού, στον Υμηττό, έχει μήκος 300 μέτρα, όση είναι και η διάμετρος του Κρατήρα «Στέφανος» στη Νίσυρο, του σημείου όπου διεξάγεται ετησίως το Forum «Διάλογοι της Νισύρου».
Αυτή είναι η αρχή των Διανησιωτικών Μονοπατιών που θα δημιουργούνται με πρωτοβουλία του απερχόμενου Προέδρου του ΣΠΑΥ, Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου και του Προέδρου του «Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος» κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλου, γεφυρώνοντας έτσι τον Υμηττό και τη Νίσυρο μέσω ενδιάμεσων νησιών. Σημειώνεται ότι με γνώμονα τη διαφύλαξη, αλλά και την ανάδειξη των σημείων πρασίνου με απαράμιλλη ομορφιά και υψηλή ιστορική αξία, αντίστοιχες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον καθαρισμό και τη φροντίδα μονοπατιών, θα ακολουθήσουν σε απομακρυσμένα νησιά, με την πρώτη να πραγματοποιείται στην άλλη άκρη της αλυσίδας μονοπατιών, τη Νίσυρο, κατά τη διάρκεια των «Διαλόγων της Νισύρου 2024».
Οι Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλο ευχαρίστησαν όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό του Μονοπατιού και υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, στα οποία ζούμε, κινούμαστε και απολαμβάνουμε τις ομορφιές τους καθημερινά. Επεσήμαναν, δε, την κοινή επιθυμία να επεκτείνουν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε: «Από την Νίσυρο γεννήθηκε η ιδέα του Παναγιώτη Γ. Μίχαλου, που είναι η ψυχή της σημερινής μας εκδήλωσης, για τα Διανησιωτικά Δίκτυα Μονοπατιών, από τον Υμηττό στην Νίσυρο. Στο πλαίσιο του ετήσιου Forum ‘Διάλογοι της Νισύρου’, το 2023, αποφασίσαμε από κοινού να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΣΠΑΥ και του ‘Ιδρύματος Γιώργος Μ. Μίχαλος’. Ο Υμηττός πρέπει να φτάσει στην Νίσυρο και η Νίσυρος στον Υμηττό, μέσω μίας αλυσίδας μονοπατιών μέχρι την Νίσυρο, που θα φέρει το όνομα ‘Μονοπάτι των Διαλόγων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος’. Το ‘πάντρεμα’ που υλοποιείται σήμερα, μέσα από τη δημιουργία ενός μονοπατιού που θα χρησιμοποιούν παιδιά, ενήλικες, οικογένειες και λάτρεις του βουνού, μας χαροποιεί και συμβάλει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων στην κυψέλη του εθελοντισμού και της φιλοδασικής συνείδησης. Ανυπομονούμε για όσα έρχονται στο μέλλον ως συνέχεια της εξαίρετης αυτής πρωτοβουλίας».
Ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος», κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του: «Πριν από έναν χρόνο, με τον Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος μας είχε τιμήσει ως ομιλητής στους ‘Διαλόγους της Νισύρου 2023’, επισφραγίσαμε ένα κοινό όραμα. Να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τα δάση μας, εστιάζοντας στη δημιουργία μονοπατιών που ενώνουν ακριτική Ελλάδα με τον Υμηττό. Σήμερα ξεκινούμε από έναν μικρό στόχο για να φτάσουμε στον μεγαλύτερο. Δημιουργήσαμε μαζί το πρώτο τμήμα του Μονοπατιού που φέρνει τη Νίσυρο στην καρδιά του Υμηττού. Τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς το ευρύ πνεύμα και την προσωπική βούληση και επίβλεψη του Γιάννη Κωνσταντάτου, και την εργασία δεκάδων εθελοντών του ΣΠΑΥ. Στο πρόσωπο του Γιάννη Κωνσταντάτου βρήκα το πρότυπο του πολιτικού άνδρα που επιτελεί ουσιαστικό λειτούργημα με μοναδικό ωφελούμενο την πραγματική κοινωνία. Στηρίζουμε εμπράκτως το εκπληκτικό έργο του για την προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού και παράλληλα, μέσω της δημιουργίας Δικτύων Διανησιωτικών Μονοπατιών, μεριμνούμε για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού πλούτου που έχει η Ελλάδα. Σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΠΑΥ, συνεχίζουμε με δράσεις, προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά τόπους, ανθρώπους και κουλτούρες».
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του: «Είναι εξαιρετικά θετικό να έχουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που δείχνουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον και παράλληλα προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία αλλά και πρακτικά αποτελέσματα».
O Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ιδρυτικό Μέλος του Ιδρύματος, κ. Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε: «Η ευημερία των ανθρώπων εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον μέσα στ’ οποίο ζούμε. H κλιματική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε αυτό το διάστημα. Πρωτοβουλίες και συνέργειες -όπως η σημερινή- είναι παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά οι κοινωφελείς φορείς με την Αυτοδιοίκηση. Το ‘Μονοπάτι των Διαλόγων της Νισύρου Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος’ που θα φτάνει από τον Υμηττό στην Νίσυρο, ενώνοντας τον Υμηττό με τη Νίσυρο, είναι η απόδειξη ότι μπορούν να βρεθούν αληθινές λύσεις για την πράσινη βιωσιμότητα. Δεν πρόκειται απλώς για τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, αλλά για κάτι ουσιαστικότερο. Δημιουργούμε μία αλυσίδα που ενώνει τον πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, τον Υμηττό, με την ακριτική Νίσυρο, έναν τόπο με πλούσια βιοποικιλότητα και σπάνια ομορφιά».
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε: «Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος» και του ΣΠΑΥ για τη δημιουργία Διανησιωτικών Μονοπατιών και ειδικότερα την παρουσίαση του πρώτου Μονοπατιού στον Υμηττό, μας φέρνει εδώ στο Πυροφυλάκιο Αργυρούπουλης, όπου νωρίτερα επιθεώρησα το σύγχρονο σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης πυρκαγιάς που λειτουργεί πλέον ολοκληρωμένα στον Υμηττό, στο τμήμα του από τα Αστυνομικά Ηλιούπολης έως τη Γλυφάδα, ύστερα από τη χρηματοδότηση του ΣΠΑΥ από το ΥΠΕΝ με πόρους του Πράσινου Ταμείου και τη σχετική προγραμματική σύμβαση που είχαμε υπογράψει το 2022. Μια πολύ οργανωμένη ομάδα 115 στελεχών και εθελοντών του Συνδέσμου και 7 χειριστών διαχειρίζονται σε 24ωρη βάση τις ψηφιακές και αναλογικές κάμερες και τα νέα drones που επικοινωνούν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με το Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστικής. Ο ΣΠΑΥ με όλες τις διαχρονικές του ηγεσίες έχει συμβάλλει πολύ στην προστασία του πολύτιμου αυτού δασικού συστήματος. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ολοκληρώνει το πρόγραμμά του για τα μονοπάτια. Η διαχειριστική μελέτη για τον Υμηττό έχει ήδη συμβασιοποιηθεί από το ΥΠΕΝ και στις αρχές φθινοπώρου θα τεθεί σε τελική διαβούλευση, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ορεινού του όγκου. Σε αυτές τις ενέργειες, δράσεις όπως αυτή του «Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος» προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία».
Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κ.Κ. Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Κ.Κ. Συμεών, ο Πάτερ Θεόδωρος Γεωργίου του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Δωδεκανήσων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, ο νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης, ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», Καθηγητής ΕΜΠ και πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Κώστας Τριάντης, τα μέλη του ΔΣ και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, η Επικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΠΑ Eμπορίας Α.Ε. κ. Νάγια Στράνη και η Υπεύθυνη ΕΚΕ του Ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. κ. Κατερίνα Γιαννακάκη.