Skip to main content

Έρευνα: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το κλίμα, αλλά δεν θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής

Πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν θετικοί στη λήψη μέτρων που δεν θα επηρέαζαν πολύ τον τρόπο ζωής τους.

Πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν για την κλιματική κρίση και θα ήταν πρόθυμοι να λάβουν προσωπικά μέτρα και να στηρίξουν κυβερνητικές πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος, ωστόσο όσο περισσότερο ένα μέτρο θα άλλαζε τον τρόπο ζωής τους, τόσο λιγότερο θα το υποστήριζαν, σύμφωνα με έρευνα.

Βάσει της έρευνας της YouGov σε επτά χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία), πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν θετικοί στη λήψη μέτρων που δεν θα επηρέαζαν πολύ τον τρόπο ζωής τους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στην πλειονότητά τους οι πολίτες και στις επτά χώρες, με ποσοστά από 60 έως 81%, δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά στο ερώτημα κατά πόσο επηρεάζει το κλίμα η ανθρώπινη δραστηριότητα, με τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών να τάσσεται εξάλλου υπέρ της συνεργασίας μεταξύ κρατών.

Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την εγκατάλειψη σημαντικών για την καθημερινότητά τους συνηθειών. Τα μέτρα που δεν έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ήταν δημοφιλή, με ποσοστό μεταξύ 45% (Γερμανία) και 72% (Ισπανία) να υποστηρίζει προγράμματα δενδροφύτευσης. Το 60% (Ισπανία) και το 77% (Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσαν ότι θα καλλιεργούσαν περισσότερα φυτά οι ίδιοι.

Ποσοστά 40% (Δανία) και 56% (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) δεν θα αγόραζαν ξανά προϊόντα κατασκευασμένα από πλαστικό μιας χρήσης, ενώ ποσοστά μεταξύ 63% (Σουηδία) και 75% (Ισπανία) δήλωσαν πως θα υποστήριζαν μια απαγόρευσή τους.

Την ίδια ώρα, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 28% στη Γερμανία έως 43% στην Ιταλία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα τάχθηκαν υπέρ της ιδέα περιορισμού της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών. Ωστόσο, οι πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η πλήρης απόχη από το κρέας ή τα γαλακτοκομικά, συνάντησαν ελάχιστη αποδοχή.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του αυτοκινήτου, λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι θα στρέφονταν στην ηλεκτροκίνηση.

Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, το 35%, το 44% και το 40% αντίστοιχα δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο για να στραφεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ή το περπάτημα. Η υποστήριξη ήταν χαμηλότερη στη Βρετανία (22%), τη Γερμανία (24%), τη Δανία (20%) και τη Σουηδία (21%) – αν και το 25% των Γάλλων και το 28% των Γερμανών δήλωσαν ότι ήδη περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς αντί να οδηγούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υποχρεωτική αύξηση του φόρου καυσίμου και η νομοθέτηση απαγόρευσης των βενζινοκίνητων οχημάτων, δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους πολίτες.

Με πληροφορίες από Guardian