Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο κλάδος των αιολικών στην Ελλάδα, με την Ελληνική Επιστημονική Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) να επανέρχεται στα ζητήματα αδειοδότησης που συνεχίζουν να «δοκιμάζουν» τις προοπτικές των έργων, καταδικάζοντας τον κλάδο σε περιορισμένες αποδόσεις.
Με βάση τη στατιστική, για το α’ εξάμηνο το χαρτοφυλάκιο των αιολικών στη χώρα μας διευρύνθηκε με 37 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 152,2 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, με ένα συνολικότερο pipeline έργων της τάξης του 1 GW να ακολουθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και το τέλος του Ιουνίου 2025 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 1 GW νέων αιολικών πάρκων, με τη συντριπτική πλειονότητα να αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο.
Η συνολική αιολική ισχύς της χώρας φτάνει τα 5.507 MW, που δύναται να ανέλθει τα 6,5 GW περί τα τέλη του 2026, συνυπολογίζοντας επιπλέον 300 MW αιολικών έργων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται υπό κατασκευή ή να έχουν συμβολαιοποιηθεί.
Καθυστερήσεις
Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου που συνομίλησαν με τη «Ν», σχολιάζοντας τα «νούμερα» που προκύπτουν για το πρώτο εξάμηνο, το βασικό πρόβλημα παραμένει και αφορά το αδειοδοτικό σκέλος, το οποίο συνεχίζει να «κοστίζει» σε σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία υλοποίησης των έργων.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2018-2022 έχουν επιλεγεί μέσω διαγωνισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.592 MW, δηλαδή ώριμα έργα που θα έπρεπε ήδη να έχουν όλα τεθεί σε λειτουργία. «Όμως, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 746 MW, δηλαδή το 47%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του α’ εξαμήνου 2025», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου και κατόπιν παρεμβάσεων προς το υπουργείο, η πολιτική ηγεσία εξετάζει τρόπους για την άμβλυνση των αδειοδοτικών «αγκυλώσεων», με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τη νομοθέτηση σχετικών διατάξεων στο πλαίσιο νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή μετά το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ είχε παραχωρήσει αρχές Ιουνίου σχετική συνέντευξη Τύπου όπου είχε αναδείξει όλα τα βασικά προβλήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων ξεχώριζε το αδειοδοτικό.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των πάρκων ανά την ελληνική επικράτεια, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 2.427 MW (44%) και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 709 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με βρίσκονται 535 MW (9,7%).
Οι επενδυτές
Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται οι:
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1.034 MW (18,8%)
- ΜORE με 774 MW (14,1%)
- Iberdrola Rokas με 409 MW (7,4%)
- Principia με 368 MW (6,7%) και
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 308 MW (5,6%)
Ακολουθούν η Total Energies, η EDF, η METLEN, η Jasper Energy κ.ά.