Skip to main content

Χρ. Τουρκολιάς: Οι στόχοι της Ελλάδας μέχρι το 2030 σχετικά με τις ΑΠΕ

Τα μεγάλα στοιχήματα για δημιουργία μονάδων αποθήκευσης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος

Στο οικονομικό κανάλι της Ναυτεμπορικής και την επιχειρηματική εκπομπή In Business με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο εμφανίστηκε ο Χρήστος Τουρκολιάς, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Μίλησε αρχικά για τους στόχους της Ελλάδας μέχρι το 2030 σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τα μεγάλα στοιχήματα για δημιουργία μονάδων αποθήκευσης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Υπογράμμισε την προβλεπόμενη διείσδυση μονάδων ΑΠΕ της τάξης του 44% και συνολικής ισχύος 11GW έως το 2030 με έμφαση σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Εξήγησε τη χρησιμότητα των ανανεώσιμων αερίων όπως του πράσινου υδρογόνου που προκύπτει από τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης και μπορεί μέσω της καύσης του να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της βιομηχανίας με μηδενικό κλιματικό αποτύπωμα.

Επίσης, τόνισε την πολυπλοκότητα της κλιματικής ουδετερότητας που εκτός από τη μείωση των εκπομπής αερίων από τις βιομηχανίες περιλαμβάνει και την πράσινη μετάβαση στις μεταφορές, καθώς και την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.