Skip to main content

Helleniq Energy: Ρεύμα από ΑΠΕ για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης

Έμφαση σε ΑΠΕ και νέες αγορές υγρών καυσίμων - Ολοκλήρωση ερευνών για υδρογονάνθρακες έως τα τέλη 2024

Σε νέες επενδυτικές κινήσεις προχωρά η Helleniq Energy, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σιάμισιης από το βήμα της γενικής συνέλευσης, η Helleniq Energy δρομολογεί επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -μεταξύ άλλων για την απευθείας ενεργειακή τροφοδοσία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης-, σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε νέες αγορές υγρών καυσίμων που θα υποκαταστήσουν τη μειούμενη κατανάλωση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση του project των ερευνών για υδρογονάνθρακες έως το τέλος του 2024 με τη λήψη ή μη απόφασης για ερευνητική γεώτρηση. Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να ωριμάσει έως το τέλος της φετινής χρονιάς, αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συνδέεται απευθείας για να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης και θα συνδυάζεται με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικές επιλογές (μπαταρίες, υδρογόνο), καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής αμμωνίας. Η νέα μονάδα ΑΠΕ στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Ειδικότερα:

  • Από το βήμα της γενικής συνέλευσης, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων. Συνολικά, η πράσινη εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030.
  • Στα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται επίσης η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελευσίνα, για την οποία θα ληφθεί απόφαση έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα εξετάζεται η περαιτέρω επέκταση στην Κύπρο, όπου πρόσφατα ο όμιλος εξαγόρασε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 15 MW. Στόχος είναι ο δεκαπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στην τοπική αγορά στα 150 μεγαβάτ, που θα υποστηρίξει και τη συμμετοχή της Helleniq Energy στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Ο κ. Σιάμισιης, πάντως, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τη βιωσιμότητα των μονάδων ΑΠΕ που θα κατασκευάζονται στο εξής εφόσον δεν συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης, προκειμένου να αποφεύγουν τις περικοπές που επιβάλλει ο διαχειριστής σε περιόδους αυξημένης παραγωγής είτε από τον ήλιο είτε από τον άνεμο. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, ο όμιλος θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, η προκήρυξη του οποίου επίκειται τις προσεχείς ημέρες. Τα πετρελαιοειδή Σε ό,τι αφορά την κύρια δραστηρότητα της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, τόνισε πως στόχος τον επόμενο ενάμιση χρόνο είναι να αυξηθεί η δυνατότητα εξαγωγών σε αγορές που δεν είναι παραδοσιακές, όπως η Άπω Ανατολή και η Αφρική, καθώς η Ε.Ε. έχει μπει σε πορεία μείωσης της κατανάλωσης πετρελαιοειδών (ήδη οι εξαγωγές απορροφούν άνω του 50% της παραγωγής του ομίλου). Αλλά και στην Ελλάδα, όπως είπε, θα δούμε υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, καθώς και πιο έντονη παρουσία της ηλεκτροκίνησης, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για καύσιμα στην ελληνική αγορά. «Γι’ αυτό», είπε, «προσανατολίζουμε τις επενδύσεις μας στους χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον». Επίσης, ο όμιλος σχεδιάζει να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων ώστε να αποφύγει τα προβλήματα τροφοδοσίας που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από κακοκαιρία, πυρκαγιές κ.α. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών του διυλιστηρίου Ελευσίνας, τάξης μεγέθους ισχύος 50 μεγαβάτ.

Σε αναμονή για τις γεωτρήσεις

Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Helleniq Energy, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ακόμη ότι:

  • Δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη. Από την υλοποίηση της μονάδας θα εξαρτηθεί ως έναν βαθμό και η πρόοδος του project για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη.
  • Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, το 2022, στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τους επόμενους 18-24 μήνες θα γίνει η ερμηνεία των δεδομένων και θα ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποιότητα ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμοι», είπε.

Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2022 ιστορικά υψηλή κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 1,4 δισ. ευρώ), η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Σε ερώτηση δε για την έκτακτη κερδοφορία και φορολόγηση ανέφερε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2022 είναι 500 εκατ. ευρώ (από τα οποία 300 εκατ. ευρώ είναι η έκτακτη εισφορά) και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα. «Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης δεν μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή αντιμετώπιση, καθώς δύο χρόνια πριν είχαμε 500 εκατ. ευρώ ζημιές», σημείωσε. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Helleniq Energy, Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε, μιλώντας στη γενική συνέλευση, πως η θετική πορεία δεν οφείλεται μόνο στο διεθνές περιβάλλον. «Εξίσου σημαντικό είναι», πρόσθεσε, «πως μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση. Να εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Να συνάψουμε συμφωνίες με χώρες-παραγωγούς, διεθνείς εταιρείες και traders. Και να εγγυηθούμε την ενεργειακή επάρκεια σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε». Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων της Helleniq Energy ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ποσού ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα ποσό ύψους 0,65 ευρώ ανά μετοχή.