Skip to main content

Κυβερνητική αδράνεια στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Κώδωνας κινδύνου από την ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της Αττικής

Η λειψυδρία απειλεί την Αττική, όπως και αρκετές άλλες περιοχές της επικράτειας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) να κωλυσιεργεί όσο αφορά την ανακοίνωση των αναγκαίων έργων και μέτρων, αλλά και των νέων τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ.

«Εάν συνεχιστούν οι ίδιες κλιματικές και υδρολογικές συνθήκες της προηγούμενης τριετίας και το Δημόσιο δεν προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις και ενέργειες τεκμαίρεται ότι τα αποθέματα στους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική θα διαρκέσουν έως το τέλος της υδρολογικής περιόδου 2026 – 2027» σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μιλώντας στους μετόχους κατά την τακτική γενική συνέλευση της επιχείρησης.

Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις είπε χθες ότι η κατάσταση που βιώνει η χώρα θυμίζει την περίοδο 1991 – 1993, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας για να καταλήξει «είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση».

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν οι αποφάσεις για τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη για το θέμα αυτό η εταιρία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Η ΡΑΑΕΥ έχει ολοκληρώσει το στάδιο εξέτασης των στοιχείων της ΕΥΔΑΠ ώστε να υπολογιστεί το επιτρεπόμενο έσοδο της επιχείρησης από το οποίο θα προκύψουν τα νέα τιμολόγια. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, αναμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, η οποία προφανώς στην παρούσα συγκυρία δυσκολεύεται να ανακοινώσει αύξηση των τιμολογίων του νερού, ειδικά αν αυτή είναι σημαντική, κάτι που δεν αποκλείεται, εφόσον η όποια αναπροσαρμογή συνδεθεί με το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ όπως επανέλαβε χθες η διοίκησή της εκπονεί τις μελέτες, για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα, προκειμένου να μην απειληθεί η τροφοδοσία της με αδιύλιστο νερό και ως εκ τούτου η ασφαλής υδροδότηση των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση νερού αγοράζει από το δημόσιο το αδιύλιστο νερό που έρχεται στους ταμιευτήρες που διατηρεί, σε τιμή που καθορίζει η ΡΑΑΕΥ και παρέχει την υπηρεσία της παροχής του προς τους πολίτες, χωρίς την υποχρέωση να πληρώσει τα έργα για τη μεταφορά του νερού. Έχοντας όμως την τεχνογνωσία βοηθά στις μελέτες και στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΕΥΔΑΠ για την μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας στην Αττική είναι η μεταφορά νερού από δύο παραποτάμους της λίμνης Κρεμαστών, έργο συνολικού προϋπολογισμού 535 εκατ. ευρώ. Στην υποθετική περίπτωση που η κατασκευή των αγωγών μεταφοράς του νερού ξεκινούσε τώρα, για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαζόταν 2 χρόνια.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θεωρεί πως ο σχετικός διαγωνισμός είναι δυνατόν να ξεκινήσει το 2026. Αναφορικά με το προαναφερόμενο έργο εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν το δρομολογεί, ενώ στερεύουν από νερό οι υφιστάμενοι ταμιευτήρες.

Στα προσωρινά μέτρα περιλαμβάνονται ο αφαλατώσεις, η μεταφορά νερού με τάνκερ από τον Αστακό και οι γεωτρήσεις, μεταξύ άλλων, στον Βοιωτικό Κηφισό που σύμφωνα με τις μελέτες της ΕΥΔΑΠ έχει αρκετό νερό για να καλύψει τις τοπικές αρδευτικές ανάγκες της περιοχής και να προμηθεύσει και την Αθήνα.

Πώς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ

Η απορρόφηση πόρων του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ, (συνολικού ύψους 2,5 δις.) αυξήθηκε το 2024 κατά 37% σε σχέση με το 2023.

Πέρυσι οι επενδύσεις σε απόλυτους αριθμούς τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την τετραετία 2017-2020 καθώς από 15,6 εκατ. κατά μέσο όρο το χρόνο, η εταιρία το 2024 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 60,7 εκατ. και φέτος στοχεύει στα 90 εκατ. ευρώ.

Για την επιτυχή και έγκαιρη εκτέλεση του επενδυτικού της προγράμματος ωστόσο χρειάζεται να πραγματοποιεί ετησίως επενδύσεις ύψους 250 εκατ., κάτι ανέφικτο με τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει.

Στην όλη εικόνα προστίθενται και οι καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Στο διαγωνισμό για τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Σπάτων (προϋπολογισμού 110 εκατ.) η επιτροπή του διαγωνισμού ενέκρινε τις προσφορές δύο κοινοπραξιών, Μέτκα – Μεσόγειος – Μεσόγειος AQUA και Γκολιόπουλος – ΕΡΓΟΤΕΜ, απορρίπτοντας αυτές των Τέρνα – Thalis – Ηλιοχώρα, ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΗΛΕΚΤΩΡ και Intrakat – ENVITEC με αποτέλεσμα όλοι να έχουν στραφεί εναντίον όλων, καταθέτοντας ενστάσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) η οποία αναμένεται να εκδώσει τα πορίσματά της τον Σεπτέμβριο.

Στο δεύτερο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό για το ΚΕΛ Μαραθώνα (65 εκατ. ευρώ) προσφορές κατέθεσαν 6 κοινοπραξίες: Γκολιόπουλος – Giovanni Putignano FIGLI, Χρ. Κωνσταντινίδης – ΕΛΤΕΡΓΑ – Καρκανιάς – Building Development Holding, Μέτκα – Μεσόγειος, ΕΡΕΤΒΟ – ΕΚΤΕΡ – ΕΤΒΟ, Aktor – Watt και Thalis – T&T Η πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει την καλύτερη οικονομική προσφορά.