Skip to main content

Ρουμανία: Οι 170 ευρωπαϊκοί βίσονες που «εξολοθρεύουν» ρύπους 2 εκατ. αυτοκινήτων

EPA/ANTHONY ANEX

Η επανένταξη του συγκεκριμένου είδους στα Καρπάθια απεδείχθη ένας επωφελής σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής

Ένα κοπάδι αποτελούμενο από 170 βίσονες που επανεισήχθησαν στα βουνά Τάρτσου της Ρουμανίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην μάχη κατά των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μάλιστα σε όγκο που ισοδυναμεί με την αφαίρεση από την κυκλοφορία περίπου 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους για έναν ολόκληρο χρόνο.

Αυτό είναι το εντυπωσιακό πόρισμα νέας έρευνας που αποδεικνύει ότι η πανίδα μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ο ευρωπαϊκός βίσονας εξαφανίστηκε από τη Ρουμανία πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, αλλά οι ΜΚΟ Rewilding Europe και η WWF Ρουμανίας επανεγκατέστησαν το είδος στα νότια Καρπάθια, το 2014.

Εκτοτε περισσότεροι από 100 βίσονες εγκαταστάθηκαν στα βουνά Τάρτσου, οι οποίο σήμερα αυξήθηκαν σε περισσότερους από 170.

Και μάλλον έπεται συνέχεια δεδομένου ότι το συγκεκριμένο τοπίο μπορεί να «σηκώσει» έως 350 με 450 βίσονες.

Εξολοθρευτές

Αυτό που έδειξε η έρευνα, (από επιστήμονες της Σχολής Περιβάλλοντος του Yale) είναι ότι τα συγκεκριμένα είδη πανίδας συλλαμβάνουν και αποθηκεύουν στο έδαφος, μέσω των αλληλεπιδράσεών με το οικοσύστημα, περίπου 2 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως. Αυτό είναι σχεδόν 9,8 φορές περισσότερο από ό,τι θα συνέβαινε χωρίς τους βίσονες.

Ο όγκος του απορροφώμενου του άνθρακα ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 1,88 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.

Ο καθηγητής Οσβαλντ Σμιτζ (Oswald Schmitz) του Yale School of the Environment και κύριος συγγραφέας της μελέτης περιγράφει τη διαδικασία: «Ο βίσονας επηρεάζει τα λιβάδια και τα δασικά οικοσυστήματα, ανακυκλώνοντας θρεπτικά συστατικά για να γονιμοποιήσει το έδαφος, εντείνοντας τη διασπορά των σπόρων που εμπλουτίζουν το οικοσύστημα και συμπιέζοντας το έδαφος έτσι ώστε να αποτρέπεται η απελευθέρωση του άνθρακα.

Ηρωες της κλιματικής αλλαγής

«Αυτά τα πλάσματα εξελίχθηκαν επί εκατομμύρια χρόνια μέσα με λιβάδια και δασικά οικοσυστήματα, και η απομάκρυνσή τους, οδήγησε σταδιακά στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα. Η αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία και οι επανατοποθετημένοι στη φύση βίσωνες μπορούν να αποδειχθούν σε ήρωες της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αλεξάντερ Λις (Alexander Lees), καθηγητής στο Manchester Metropolitan University, θεωρεί ότι η μελέτη συνιστά μια «πειστική περίπτωση για την επανένταξη του ευρωπαϊκού βίσονα ως μια κλιματική λύση βασισμένη στη φύση, και μια λύση με σημαντικά πλεονεκτήματα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η μελέτη για τον ευρωπαϊκό βίσονα της Ρουμανίας είναι «η πρώτη στο είδος της», και ότι το μοντέλο παρέχει «ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, διαθέσιμο να δώσει νέες κατευθύνσεις για περαιτέρω επανεντάξεις άγριας πανίδας».

Ήδη η ομάδα που χειρίζεται την επανένταξη του βίσονα έχει εξετάσει άλλα εννέα είδη λεπτομερώς, συμπεριλαμβανομένου τοπυ ελέφαντα του τροπικού δάσους, των βοοειδών και των θαλάσσιων ενυδρίδων, και προχωρά και σε άλλα. Πολλά από αυτά τα είδη δείχνουν παρόμοια δυναμική υπόσχεση με αυτή του βίσονα, διπλασιάζοντας συχνά την ικανότητα ενός οικοσυστήματος να αντλεί και να αποθηκεύει άνθρακα, και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις πολύ περισσότερο. Πρόκειται πραγματικά για μια επιλογή με τεράστιες δυνατότητες».

Με πληροφορίες από Guardian