Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία για περιβαλλοντική ρύπανση και κατάληψη δημόσιου κτήματος

ΕΛ.ΑΣ.

Τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2008 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021

Δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων, ηλικίας 49, 68 και 55 ετών, για περιβαλλοντική ρύπανση από ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων, καθώς και για κατάληψη δημόσιου κτήματος, σχηματίστηκε από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε έπειτα από την αυτοψία αρμοδίων υπαλλήλων, ο 49χρονος είχε εγκαταστήσει αυθαίρετα επιχείρηση χωματουργικών μηχανημάτων του σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνοντας παράνομα δημόσια δασική έκταση. Εκεί, όπως διαπιστώθηκε, προέβαινε σε συστηματική απόρριψη και διάστρωση μπαζών με επιχωμάτωσή τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο σταδιακή αναδιαμόρφωση του ανάγλυφου του εδάφους της περιοχής, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2008 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

Επιπλέον, προέκυψε ότι ο 68χρονος, ως αρμόδιος λειτουργός δημοτικής υπηρεσίας, παρέλειψε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς σε δημόσια δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή διαπιστώθηκαν ανεξέλεγκτες απορρίψεις μπαζών, διαφόρων άλλων στερεών απόβλητων και άχρηστων κάδων δήμου της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, έπειτα από αυτοψία των αρμοδίων υπαλλήλων σε άλλο σημείο, ιδιοκτησίας του 55χρονου, διαπιστώθηκε η απόρριψη και διάστρωση αποβλήτων εκσκαφών χωμάτινης σύστασης, που οδηγεί στο συμπέρασμα συστηματικής αναδιαμόρφωσης του ανάγλυφου μιας πλευράς του οικοπέδου, η οποία εφάπτεται με ρέμα και είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή επέκταση του γεωτεμαχίου προς την κατεύθυνση του ρέματος. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι μέρος των χωμάτων απορρίφθηκαν στο εν λόγω σημείο στο πρανές του ρέματος από τον 49χρονο, κατόπιν αιτήματος του 55χρονου.

Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.