Skip to main content

Ισπανία: Ο Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ

Τουρίστες απολαμβάνουν τον καιρό στην παραλία Malagueta κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστα ζεστής χειμερινής ημέρας στη Μάλαγα. REUTERS/Jon Nazca

Ο ασυνήθιστος για την εποχή θερμός καιρός στα μέσα του χειμώνα οδήγησε τους κατοίκους στις παραλίες και στα υπαίθρια καφέ σε ολόκληρη την Ισπανία

Τον θερμότερο Ιανουάριο κατέγραψε η Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η επίσημη καταχώρηση δεδομένων το 1961.

Ο μέσος όρος θερμοκρασίας τον Ιανουάριο ανήλθε σε 8,4 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που είναι υψηλότερη κατά 0,4 βαθμούς σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ το 2016.

Η θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ισπανία ξεπέρασε επίσης τον μέσο όρο για αυτόν τον μήνα για το διάστημα 1991-2020 κατά 2,4 βαθμούς.

Ο ασυνήθιστος για την εποχή θερμός καιρός στα μέσα του χειμώνα οδήγησε τους κατοίκους στις παραλίες και στα υπαίθρια καφέ σε ολόκληρη την Ισπανία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως ο καιρός ήταν «εξαιρετικά θερμός» στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπως επίσης και στις υποτροπικές Κανάριες Νήσους. Ήταν «πολύ θερμός» στο βόρειο τμήμα και στις Βαλεαρίδες Νήσους στη Μεσόγειο, ενώ παρέμεινε «σε φυσιολογικά επίπεδα» μονάχα σε ορισμένα τμήματα στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου, στο βορειοανατολικό τμήμα.

Τον Δεκέμβριο, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ισπανία είχαν ήδη καταρρίψει ρεκόρ, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 30 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της χιονοδρομικής σεζόν. Ο ξηρός και ηλιόλουστος καιρός επιδείνωσε επίσης την ήδη μακροχρόνια ξηρασία στις περιφέρειες της Καταλονίας και της Ανδαλουσίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters