Skip to main content

Κύμα καύσωνα πλήττει την Χιλή- Αναμένονται περισσότερα, λένε οι ειδικοί

REUTERS/ Sofia Yanjari

Η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο στις κύριες αιτίες της ακραίας ζέστης

Η πρωτεύουσα της Χιλής και άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν κύμα καύσωνα, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο εξαιρετικά ζεστός καιρός θα γίνεται όλο και πιο συχνός. 

Πάνω από έξι εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο, υπομένουν μέρες με ζεστές, ξηρές θερμοκρασίες που γίνονται χειρότερες από τα γύρω βουνά που εμποδίζουν την παροχή δροσερών ανέμων στην πόλη.

“Η ζέστη είναι πολύ έντονη, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο δρόμο“, δήλωσε στο Reuters η φοιτήτρια Μαρσέλα Ροντρίγκεζ. “Δύο λεπτά έξω και θα καταλήξεις να λιποθυμήσεις”.

Η κλιματική υπηρεσία της Χιλής κηρύσσει επίσημα κύμα καύσωνα όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από 33 βαθμούς Κελσίου (91,4°F) για τρεις συνεχόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Andres Moncada, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να σημειωθούν θερμοκρασίες γύρω στους 36-37 C.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο αποτελούν κύριες αιτίες της ακραίας ζέστης.

Εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών στο Σαντιάγο, πολλοί έχουν διαφύγει στις παράκτιες περιοχές της χώρας, οι οποίες είναι ήδη γεμάτες με παραθεριστές και καλοκαιρινούς επισκέπτες από το εξωτερικό.