Skip to main content

Ρεκόρ ζέστης στη Βραζιλία – Πού σκαρφάλωσε η θερμοκρασία

REUTERS/Amanda Perobelli

Η κατανάλωση ενέργειας στη Βραζιλία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η θερμοκρασία στη Βραζιλία, εν μέσω ενός αποπνικτικού καύσωνα που πλήττει περιοχές της χώρας.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 44,8 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Αρακουαΐ της πολιτείας Μίνας Ζεράις, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το προηγούμενο ρεκόρ (44,7 βαθμοί Κελσίου) είχε καταγραφεί το 2005.

Επιστήμονες αποδίδουν τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η ζέστη πιθανώς θα υποχωρήσει εντός την εβδομάδας.

Ο καύσωνας έχει προκαλέσει «κόκκινο» συναγερμό σε όλη τη χώρα, ένα μήνα πριν από την επίσημη έλευση του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο. Η κατανάλωση ενέργειας στη Βραζιλία έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Τέιλορ Σουίφτ ακύρωσε μια από τις συναυλίες της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν μία 23χρονη θαυμάστρια της έχασε τη ζωή της λόγω των συνθηκών καύσωνα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 23χρονη ένιωθε αδιαθεσία στο γήπεδο όπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η συναυλία και κατέληξε μετά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα ήταν πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο για την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα, κάνοντας συχνότερα την εμφάνισή τους σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καύσωνες γίνονται μεγαλύτεροι σε διάρκεια και πιο έντονοι σε πολλά μέρη και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω των εκπομπών αερίων από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.