Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει τα τροπικά δάση

Νέα μελέτη αποκαλύπτει άγνωστο καταστροφικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Μια ακόμη αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής καταγράφει νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτή αν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη τα τροπικά δάση δεν θα μπορούν να φωτοσυνθέσουν και θα καταρρεύσουν. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μικρό αλλά συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό φύλλων δέντρων στα τροπικά δάση πλησιάζει το μέγιστο όριο θερμοκρασίας για φωτοσύνθεση.

Η μέση κρίσιμη θερμοκρασία πέρα ​​από την οποία οι φωτοσυνθετικοί μηχανισμοί στα τροπικά δέντρα αρχίζουν να αποτυγχάνουν είναι 46,7 βαθμοί Κελσίου. Επί του παρόντος, μόνο το 0,01% όλων των φύλλων ξεπερνά αυτή την κρίσιμη θερμοκρασία κάθε χρόνο. Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να ωθήσει τα δέντρα στα τροπικά δάση πέρα ​​από ένα σημείο καμπής και σε μαζικό θάνατο. Εάν αυτό συνέβαινε, θα σήμαινε καταστροφή για τα κλιματικά συστήματα και τη βιοποικιλότητα της Γης, αναφέρουν ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

«Βλέπουμε την ανάπτυξη μη γραμμικών τάσεων γεγονός ανησυχητικό. Έτσι θερμαίνεται ο αέρας, ας πούμε κατά 2, 3 βαθμούς Κελσίου και η πραγματική θερμοκρασία αυτών των φύλλων αυξάνεται κατά 8 βαθμούς Κελσίου. Αν και η συνθήκη αυτή εντοπίζεται σε ένα μικρό ποσοστό των φύλλων αυτήν τη στιγμή εικάζουμε ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ορισμένα τροπικά δάση» λέει ο Κρίστοφερ Ντάουτυ, αναπληρωτής καθηγητής Οικοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα.

Τα τροπικά δάση είναι ζωτικής σημασίας περιοχές για τον πλανήτη μας. Καταλαμβάνουν περίπου 13 δισεκατομμύρια στρέμματα ή περίπου το 6% της επιφάνειας της Γης, και φιλοξενούν τα μισά είδη ζώων και φυτών στον κόσμο. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας αποθήκες του γλυκού νερού του κόσμου — με τη λεκάνη του Αμαζονίου να αποθηκεύει μόνο το ένα πέμπτο. Η φωτοσύνθεση στα τροπικά δάση παράγει το 32% του οξυγόνου του πλανήτη και βοηθά στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων κλιμάτων απορροφώντας δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Naftemporiki.gr