Skip to main content

«Το 2024 θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας»

REUTERS/Yves Herman

«Θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα καταρριφθούν όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας» προβλέπει η καθηγήτρια Μετεωρολογίας Εσμέλ Ερλάτ

Αν τώρα βιώνουμε έναν καύσωνα, το 2024 αναμένεται να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας στον κόσμο με το φαινόμενο «Ελ Νίνιο», προβλέπει η καθηγήτρια Μετεωρολογίας Εσμέλ Ερλάτ στο τουρκικό πανεπιστήμιο Ege. «Μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στον αριθμό όλων των μετεωρολογικών καταστροφών», προειδοποιεί η Τουρκάλα μετεωρολόγος.

«Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο με το φαινόμενο El Ninio, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο στον Ειρηνικό Ωκεανό και προκάλεσε τη θέρμανση του πλανήτη. Δεν θα δούμε πολλά φέτος, αλλά το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα καταρριφθούν όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας», προσθέτει η δρ. Ερλάτ.

Κάνοντας μια αξιολόγηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα τελευταία 140 χρόνια, η καθηγήτρια Ερλάτ προειδοποίησε ότι στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μπήκε στόχος να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δίνουμε στην ατμόσφαιρα έως το 2030. Πρέπει να το πετύχουμε, αν θέλουμε να μειώσουμε την υπερθέρμανση  της Γης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου».

naftemporiki.gr