Skip to main content

Ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί

REUTERS/Tingshu Wang

Σύμφωνα με την ανάλυση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η θερμοκρασία της Γης ξεπέρασε τα όρια τον περασμένο μήνα, καθώς ένα ακραίο κύμα καύσωνα έκαψε τις νότιες ΗΠΑ και το Μεξικό και η θερμοκρασία των ωκεανών έφτασε σε ανησυχητικά επίπεδα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η ανάλυση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος του πλανήτη με «σημαντική διαφορά» από το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε σημειωθεί το 2019.

Οι εννέα θερμότεροι Ιούνιοι σημειώθηκαν όλοι τα τελευταία εννέα χρόνια, σύμφωνα με την υπηρεσία – απόδειξη ότι η ανθρωπογενής κλιματική κρίση οδηγεί τις θερμοκρασίες σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το Copernicus διαπίστωσε επίσης ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της εξαιρετικής θερμότητας στον Βόρειο Ατλαντικό και της ενίσχυσης του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό.

Η ανάλυση έγινε καθώς τα δεδομένα από τις παγκόσμιες κλιματικές υπηρεσίες έδειξαν ότι ο πλανήτης έζησε την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – πρώτα τη Δευτέρα και στη συνέχεια και πάλι την Τρίτη.

«Αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε στο CNN η Τζένιφερ Μάρλον, κλιματολόγος στη Σχολή Περιβάλλοντος του Γέιλ, η οποία δεν συμμετείχε στην ανάλυση. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα είναι τα καλοκαίρια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας τα επόμενα 20 χρόνια. Έτσι ακριβώς μοιάζει η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι θερμοκρασίες ρεκόρ φέρουν τα αποτυπώματα της κλιματικής κρίσης. Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα αστέρια ευθυγραμμίζονται φέτος για να σπάσουν πολλά ακόμη ρεκόρ, καθώς το Ελ Νίνιο, το οποίο επίσης έχει επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας, ωθεί τις θερμοκρασίες σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η βορειοδυτική Ευρώπη γνώρισε πέρυσι θερμοκρασίες ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο κατέγραψε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι θερμοκρασίες σε τμήματα του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας ήταν “σημαντικά” θερμότερες από το κανονικό τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις ΗΠΑ, το Τέξας και τμήματα του Νότου βίωσαν ένα βάναυσο κύμα καύσωνα στα τέλη Ιουνίου, με τριψήφιες θερμοκρασίες Φαρενάιτ και ακραία υγρασία. Η ζέστη, η οποία εκτεινόταν νότια μέχρι την Κεντρική Αμερική, σκότωσε τουλάχιστον 112 ανθρώπους στο Μεξικό από τον Μάρτιο.

Οι εξαιρετικά ζεστές ημέρες – αυτές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού – είναι πιο συχνές τώρα από ό,τι το 1970 σε 195 περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Climate Central. Από αυτές τις τοποθεσίες, περίπου το 71% αντιμετωπίζει τώρα τουλάχιστον επτά επιπλέον εξαιρετικά ζεστές ημέρες κάθε χρόνο.

Οι ωκεανοί συνέχισαν μια αξιοσημείωτη τάση θέρμανσης από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με την έκθεση της Πέμπτης.

Ο Βόρειος Ατλαντικός κατέγραψε εξαιρετικά θερμές θερμοκρασίες στους ωκεανούς τον Ιούνιο, με ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα κατηγορίας 4 – που ορίζεται ως «ακραίο» – να παρατηρείται γύρω από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: CNN