Skip to main content

Ξηρασία: Συναγερμός στη νότια Γαλλία, περιορισμοί στο νερό για τους κατοίκους

REUTERS/Stephane Mahe

Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στη χώρα

Τμήματα της νότιας Γαλλίας περιορίζουν το νερό καθώς το 10% της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης λόγω ξηρασίας.

Σχεδόν το ένα τρίτο της Ευρώπης πλήττεται επί του παρόντος από ξηρασία και το 10% της ηπείρου βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κρίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές της νότιας Γαλλίας, καθώς το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στη χώρα. Περίπου το 68% των επιπέδων των υπόγειων υδάτων της χώρας είναι ελλειμματικά.

Πορτογαλία: Ακραία ξηρασία, δελτίο νερού στο τουριστικό Αλγκράβε

Στο τμήμα του Γκαρντ, ένα από τα πιο πληγέντα, βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο από τον Μάιο και με σημαντικούς περιορισμούς στο νερό ήδη από τον Απρίλιο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την αρχή του έτους, επειδή είχαμε έλλειμμα βροχοπτώσεων από τον Σεπτέμβριο περίπου 40-50%,» είπε στο Euronews ο Σεμπαστιάν Φερά, διευθυντής του τμήματος ξηράς και θάλασσας. «Παρά τις καταιγίδες που είχαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική».

Οι κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές δεν επιτρέπεται πλέον να γεμίζουν τις πισίνες τους και πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούν για τους κήπους τους. Η γεωργική άρδευση επιτρέπεται μόνο τη νύχτα.

Ο δήμαρχος ενός από τα χωριά που πλήττονται από τους περιορισμούς είπε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική.

«Στο παρελθόν, υπήρξαν μεγάλες ξηρασίες. Αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι οι θερμοκρασίες ολοένα και υψηλότερες, ότι συμβαίνει όλο και πιο συχνά, και πάνω από όλα ότι πέφτουν οι υδροφόροι ορίζοντες”, ο Μπενουά Τρισό, δήμαρχος του Montclus στο Γκαρντ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πραγματική αλλαγή που πρέπει να γίνει στο μέλλον.»

Διαβάστε ακόμη

Η νέα μεγάλη κρίση στην Ευρώπη: Λειψυδρία