Skip to main content

Κλιματική αλλαγή: Γιγάντια τσουνάμι θα ξεκινούν από την Ανταρκτική και θα χτυπούν άλλες ηπείρους

Μια ακόμη άκρως ανησυχητική πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η επιστημονική κοινότητα διερευνά συνεχώς τις επιπτώσεις που έχει στον πλανήτη η κλιματική αλλαγή. Σχεδόν καθημερινά κάνουν την εμφάνιση τους μελέτες που περιγράφουν γεωατμοσφαιρικά φαινόμενα που είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους αναλόγως της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ στη Βρετανία κάνει λόγο για γιγάντια τσουνάμι που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργούνται στο Νότιο Ωκεανό στην περιοχή της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα τσουνάμι αυτά θα ταξιδεύουν και θα χτυπούν τις παράκτιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γεωτρήσεις σε πυρήνες ιζημάτων εκατοντάδες μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας στην Ανταρκτική και ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων υπερθέρμανσης του πλανήτη (πριν από 3 εκατομμύρια και πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια) δημιουργήθηκαν μαλακά στρώματα ιζήματος τα οποία υποχώρησαν δημιουργώντας τεράστια τσουνάμι που έφτασαν στις ακτές της Νότιας Αμερικής, της Νέα Ζηλανδία και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αιτία του φαινομένου θεωρείται ότι είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και από την στιγμή που είναι διαπιστωμένη η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών παράλληλα με την δεδομένη αδυναμία μέχρι στιγμής να παρεμποδίσει η ανθρωπότητα την κλιματική αλλαγή οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους αυτά τα γιγάντια τσουνάμι.

«Οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις είναι ένας σημαντικός γεωκίνδυνος με δυνατότητα να προκαλούνται τσουνάμι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ζωών. Τα ευρήματά μας τονίζουν πώς πρέπει επειγόντως να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα αυτών των περιοχών και το ενδεχόμενο μελλοντικών τσουνάμι» αναφέρει η Τζένι Γκέιλς, λέκτορας υδρογραφίας και εξερεύνησης ωκεανών στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.

Naftemporiki.gr